Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pozor na priveľa klobásky či slaniny, spôsobuje rakovinu
Zdielať na

Pozor na priveľa klobásky či slaniny, spôsobuje rakovinu

Klobáska, slaninka, či údená šunka s cibuľkou. Už sa vám zbiehajú slinky? Myslite však na to, že jediná zdravá surovina je v tomto prípade cibuľka. Podľa štúdie švédskych lekárov totiž už 50 gramov zaúdeného mäsa denne zvyšujete riziko vzniku rakoviny pankreasu o 19 percent.

,,Rakovina pankreasu je pomerne časté onkologické ochorenie nie len na Slovensku, ale aj v Čechách a okolitých štátoch. Za posledných 10 rokov sledujeme prudký nárast, dalo by sa povedať že približne o 30 percent," poznamenal onkológ Tomáš Šálek.

Rakovina pankreasu

Táto choroba je nebezpečná najmä tým, že začína veľmi nenápadne. Spočiatku nemá žiadne príznaky. Najmä pri rakovine pankreasu. Tú lekári veľakrát diagnostikujú v stave, keď už nie je liečiteľná.

Lekári preto radia vyhýbať sa údenému. A ak si ho už doprajeme, netreba to preháňať. 

,,Nie je povedané, že človek nemôže dať červené mäso do úst, to vôbec nie. Obsahuje železo v dobre stráviteľnej podobe. Problémom u nás je množstvo. Týždenne maximum by malo byť 500 gramov, ideálne 250 až 300 gramov," uviedol gastroenterológ Peter Minárik.

Údenie predlžuje mäsu život

Údenie je starodávny spôsob konzervovania mäsa. Predĺži jeho životnosť a dodá mu chuť, ktorú milujú milióny ľudí na celom svete. Je tam však ešte niečo. ,,Vznikajú dusíkaté látky, ktoré sa pokladajú za biologický dôvod kancerogénnosti," dodal Minárik.

Onkológ ale upozorňuje, že mnohí si do úst dávame aj horšie veci, ako slaninu. ,,Jasne definovaný faktor máme, a je to fajčenie. Udáva sa, že fajčiari majú 2 až 3krát častejšie toto ochorenie ako nefajčiari," uzavrel.

tekniklr.com

Súvisiace články