Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Macron by mal podľa expertov opravu Notre Dame nechať na odborníkov, poslali mu list
Zdielať na

Macron by mal podľa expertov opravu Notre Dame nechať na odborníkov, poslali mu list

Archívna reportáž

PARÍŽ / Takmer 1200 architektov, pamiatkárov i vedcov z celého sveta podpísalo list pre francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Vyzývajú ho k opatrnosti a k zodpovednosti v súvislosti s obnovou parížskej katedrály Notre-Dame, ktorú nedávno poškodil požiar. List zverejnil francúzsky denník Le Figaro.

Macron po tom ako sa požiar v Notre-Dame podarilo uhasiť sľuboval rekonštruovať chrám do piatich rokov a katedrálu opäť postaviť "ešte krajšiu". Jeho sľuby ale medzi odborníkmi vzbudili obavy. Vláda totiž pre renováciu katedrály prišla s návrhom zvláštneho zákona, ktorý jej umožní obísť niektoré pravidlá týkajúce sa ochrany pamiatok. 

Cieľom sporného opatrenia je podľa francúzskej tlače práce na katedrále urýchliť a uľahčiť. Kritici tvrdia, že obnova by sa tak mohla uponáhľať, renovácia pamiatky podľa nich potrvá najmenej desať rokov. Odborníci v liste Macronovi píšu, že rekonštrukcia katedrály "je výzva, ktorá presahuje všetky politické mandáty aj generácie". Macrona vyzývajú, aby rozhodnutie o budúcnosti významnej gotickej pamiatke nechal na historikov a na expertov.

Na renováciu Notre-Dame začali rozsiahle zbierky. Okrem iného aj na Slovensku, konkrétne na Orave.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy