Jasno
18°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Milovník hamburgerov trhol rekord! Zjedol ich už 25 000
Zdielať na

Milovník hamburgerov trhol rekord! Zjedol ich už 25 000

Američan Don Gorske už 40 rokov neje nič iné ako hamburgery. Už v 19-ich rokoch mal za sebou prvú tisícku, odvtedy jedáva pravidelne 2 hamburgery denne.

57-ročný rodák z Wisconsinu zjedol svoj prvý hamburger 17. mája 1972. V rovnakej reštaurácii sa o 39 rokov neskôr zahryzol do hamburgeru s číslom 25 000. Vernosť pritom zachováva jednej značke a jednému hamburgeru. Keď niekam cestuje a nie je si istý, či v danej lokalite má jeho vyvolené rýchle občerstvenie pobočku, do kufra si pre istotu dva hamburgery pribalí. 

Podľa Gorskeho vlastných slov tvoria hamburgery okolo 90% jeho celkovej stravy. Zapíja ich zväčša kolou, ktorej poháre nemá presne spočítané, ale odhaduje, že za život ich skonzumoval okolo 200 000. Jeden sendvič s kolovým nápojom pritom obsahuje takmer 900 kalórií. Celkovo Gorske prijal okolo 13 500 000 kalórií v 725 000 gramoch hamburgerov. Paradoxne je na svoj vek v dobrej zdravotnej kondícii, nemá vysoký cholesterol a jeho štíhla postava ani zďaleka neprezrádza monotónny, nezdravý jedálny lístok. Informáciu priniesla televízia BBC. 

"Zdravý" však nie je primerané slovo pre popísanie Gorskeho duševnej kondície. Podľa všetkého trpí nepríjemnou obsedantno-kompulzívnou poruchou. Ľudia s touto diagnózou sú posadnutí určitou činnosťou, ktorej vykonávaním si uspokojujú neustále nutkavé potreby.

Na Slovensku sa taktiež vyskytol prípad mladého muža s obsedantno-kompulzívnou diagnózou. Ten trpel myšlienkou, že má stále špinavé ruky. Niekoľko hodín denne si ruky umýval, šúchal ich kefkami a rôznymi chemikáliami, až si úplne zničil kožu a iba o vlások sa vyhol amputácii. Následne skončil hospitalizovaný na psychiatrickom oddelení Fakultnej nemocnice v Košiciach. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy