Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
16 000 pacientov čaká na operáciu. Ide o chybu v systéme poisťovne
Zdielať na

16 000 pacientov čaká na operáciu. Ide o chybu v systéme poisťovne

BRATISLAVA / Tých, ktorí čakajú na výmenu bedrového kĺbu či odstránenie šedého zákalu, nepotešíme. V septembri minulého roka manažment Všeobecnej zdravotnej poisťovne sľúbil, že do konca roka 2012 počet poistencov na čakacích zoznamoch zredukuje na nulu. Na verejnosť sa ale dostali informácie, že ľudí na čakačkách je viac ako 16 tisíc. Podľa vedenia najväčšej poisťovne to nie je pravda.

Číslo nemusí byť správne

Viac ako 16 tisíc. o je počet pacientov, ktorí čakajú na operáciu. "Tieto údaje sme my žiadali od Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.," uviedla Katarína Kafková, prezidentka Združenia zdravotných poisťovní.

Číslo úrad potvrdzuje, ale zároveň zdôrazňuje, že nemusí byť správne. "Úrad dohľadom vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni zistil, že poisťovňa má chybný informačný systém. My sme ale občana upozornili, že tieto údaje nie sú úplne a môžu byť chybné," uviedla Soňa Valášiková, hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

"Približne sedem tisíc poistencov," uviedla hovorkyňa VšZP Dana Gašparíková. To je číslo, na ktorom trvá poisťovňa. "Pri vykazovaní dávky pre úrad došlo k chybnej transformácii údajov v informačnom systéme.Poisťovňa preto požiadala dodávateľa softvéru o nápravu, teda o úpravu informačného systému a po tejto úprave dá poisťovňa úradu korektné údaje," dodáva Gašparíková. 

Bratislava zvýšila tempo, v Košiciach si počkáte 3 mesiace

Ak chcete vedieť presný počet pacientov Všeobecnej zdravotnej poisťovne čakajúcich na operáciu, zavolajte do nemocnice. "Tým, že sa nám podarilo zvýšiť tempo operácií a operujeme viac, tka už operujeme aj ľudí, ktorí napríklad pri ortopedických operáciách sa zapísali ešte v roku 2010," uviedla hovorkyňa univerzitnej nemocnice v Bratislave Petra Maťašovská.

Nemocnica v Bratislave ešte nedávno operalovala 15 pacientov za týždeň, dnes je to dvadsať a viac. "Nemocnica L. Pasteura Košice eviduje spolu 868 len pacintov Dôvery čakajúcich na poskytnutie zdravotnej starostlivosti. Poistenci ostatných zdravotných poisťovní sú vybavovaní do troch mesiacov," hovorí Ladislava Šustová, hovorkyňa univerzitnej nemocnice L. pasteura v Košiciach.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články