Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Zatmenie slnka v Austrálii. Pozrite si obrázky
Zdielať na

Zatmenie slnka v Austrálii. Pozrite si obrázky

Po desiatich rokoch sa to stalo opäť. A čakali na to tisícky ľudí. Napriek tomu, že prírode ubližujeme, občas nám ponúkne zázrak, ktorý vie poblázniť davy. Šlo pritom len o dve minúty.. Kvôli čomu sa v Queenslande zišlo toľko ľudí?

Za všetkým je slnko, respektíve jeho zatmenie. V oblasti severnej Austrálie sa kvôli tomu konal festival, na ktorom sa dokonca bralo niekoľko desiatok párov. Súčasťou tejto netradičnej, ak to tak smieme nazvať, oslavy, bolo aj 700 bežcov, ktorí sa vydali po znovuobjavení slnečných lúčov na maratónsky beh.

Počkáme si 16 rokov

Na sever Qeenslandu odcestovalo za zatmením 50 000 turistov z Európy, Ázie a Ameriky. Hotely beznádejne plné a na mori množstvo obrích lodí a na palube stovky zvedavcov. Pás zatmenia pokračoval zo severu Austrálie cez Tichý oceán a skončil približne 800 km západne od Chile. Na juhovýchode Austrálie, na Novom Zélande, v Papui-Novej Guinei, vo východnej Indonézii a na juhu Chile a Argentíny mohli ľudia sledovať čiastočné zatmenie. Najbližšie zatmenie viditeľné v tejto oblasti nás čaká až v roku 2028.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články