Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nová atómka? Vyrastie neďaleko tej, ktorá havarovala
Zdielať na

Nová atómka? Vyrastie neďaleko tej, ktorá havarovala

V projekte výstavby atómky v Jaslovských Bohuniciach by sa malo podľa ministra hospodárstva Juraja Miškova (SAS) pokračovať. Znamená to, že je viac ako pravdepodobný nový energetický blok. A to len niekoľko metrov od miesta, kde sa odohrala najväčšia jadrová katastrofa v bývalom Československu...

Projekt jadrovej elektrárne bude zrejme hotový do polovice tohto roka. Slovensko by sa nemalo vzdať spomínaného projektu ani po katastrofe vo Fukušime. “Vzhľadom na udalosti, ktoré sa udiali vo svete, kedy sa niektoré krajiny rozhodli upustiť od jadrového programu, zvýši sa dopyt po výrobe elektrickej energie,“ upozornil Miškov.

Dočkáme sa v roku 2020

Mala by mať podľa plánov výkon najviac 1 700 megawattov a mala by stáť od 4 do 6 miliárd eur. Projekt by mal byť financovaný výlučne pomocou cudzích zdrojov. Znamená to, že nepôjde o peniaze z našich daní, ale napríklad o financie od súkromného investora.

Nová elektráreň by mala byť postavená do roku 2020. Základný kameň poklepú už o dva roky. Pravdepodobne. Skutočné termíny by totiž mali byť známe až po vypracovaní spomínanej štúdie.

Na Slovensku sú dnes v prevádzke štyri jadrové bloky. A to v Jaslovských Bohuniciach a Mochovciach. Slovenské elektrárne ešte dostavujú tretí a štvrtý blok Atómovej elektrárne Mochovce.

Nové bloky kúsok od zakliatej A1

Slovensko sa tak po výstavbe novej jadrovej elektrárne môže stať ešte významnejším exportérom elektrickej energie, ako bolo v minulosti. "Preto budeme projekt výstavby novej jadrovej elektrárne na Slovensku politicky podporovať aj po predčasných parlamentných voľbách," uzavrel minister, ktorý je nominantom strany SAS. 

Miškov potvrdil, že nová elektráreň vyrastie na mieste odstavenej V1 v Jaslovských Bohuniciach. Tá zase stojí len niekoľko metrov od miesta najväčšej jadrovej katastrofy v dejinách Československa.

V roku 1976 došlo k nehode experimentálneho komplexu A1, ktorú sa vtedajší režim snažil utajiť, a to aj napriek úniku rádioaktívneho žiarenia do okolia. Postihnuté boli najmä obce v okolí Trnavy. Náš štáb sa nedávno, ako prvá televízia vôbec, dostal do stráženého objektu. Pozrite si reportáž.

sita

Súvisiace články