Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Príčina rádioaktivity v Európe? Maďarský jód!
Zdielať na

Príčina rádioaktivity v Európe? Maďarský jód!

Záhada okolo zvýšenej úrovne rádioaktivity, ktorú tento mesiac namerali v siedmich európskych krajinách vrátane Slovenska, sa začína objasňovať.

Firma z Budapešti priznala, že v ostatných mesiacoch vypúšťala do ovzdušia rádioaktívny jód 131. Tvrdí však, že iba v povolených hodnotách.

Vraj nič mimoriadne, len klasické vypúšťanie

Vedenie maďarského inštitútu na výrobu izotopov  trvá na tom, že vypustenie jódu nemohlo samo o sebe spôsobiť zvýšenie rádioaktivity v toľkých krajinách. Nešlo totiž ani o polovicu ročného množstva povoleného hygienikom.

"Nebolo to nič mimoriadne," vyhlásil József Környei, ktorý vedie zariadenie v maďarskom Csillebérku. "Isté množstvo jódu je vypúšťané neustále. V tomto prípade však bolo vyššie ako zvyčajne," pripustil.

Környei poznamenal, že množstvo jódu 131 vypúšťaného komínom bolo zvýšené počas prvej polovice roka, ale bolo vraj pod povolenou úrovňou. Inštitút potom v lete výrobu prerušil kvôli výmene filtrovacieho zariadenia a znovu ju spustil v septembri, a to pri nezmenenom množstve vypúšťaného izotopu. Inštitút však údajne vypustil len 39 percent ročného limitu rádioaktivity povoleného maďarským hlavným hygienikom.

"Maďarská" rádioaktivita nie je smrteľná!

Šéf maďarského rádiobiologického inštitútu Géza Sáfrány potvrdil, že monitorovacie stanice v Budapešti a Miškovci v posledných dňoch zaznamenali malý nárast koncentrácie jódu 131, ale hladiny vraj nepredstavovali riziko pre verejné zdravie. V utorok Sáfrány uviedol, že hladina rádioaktivity sa v Maďarsku vrátila do normálu.

Agentúra pre atómovú energiu potvrdila, že rádioaktivita je extrémne nízka a neohrozuje zdravie ľudí. Stále však nevedia presne určiť zdroj. Oblak z Fukušimy vylúčili.

telegraph.co.uk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy