Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Elektrina drahšia o 10 €? Podľa ministra je to príliš
Zdielať na

Elektrina drahšia o 10 €? Podľa ministra je to príliš

Namiesto predpokladaného zníženia cien za elektrinu sa budeme musieť pripraviť na jej zvyšovanie. Zaskočený ostal aj sám minister hospodárstva, Juraj Miškov (SaS), ktorý bol presvedčený, že budú klesať!

Dôvodom, prečo budeme za elektrinu platiť viac, sú podľa šéfa regulačného úradu Holjenčíka, zvýšené náklady tarify za prevádzkovanie systému. V ňom je okrem iného zahrnutá aj podpora pre tzv. zelenú elektrinu.

Čakáme na kontroly

"Preverujeme pripojenie slnečných elektrární, ktoré výrazne ovplyvňujú koncovú cenu elektriny. V súčasnosti ešte nie sú ukončené kontroly, nakoľko je to proces zložitý, a preto musíme rešpektovať a vychádzať z doteraz platných pripojených zdrojoch. Z toho dôvodu nemohla tarifa za prevádzkovanie systému klesnúť, ale ešte mierne vzrástla,“ vysvetlil Holjenčík.

Prekvapený aj minister

Ministra hospodárstva Miškova táto informácia nemilo prekvapila, keďže po poslednom rozhovore so šéfom regulačného úradu predpokladal práve zníženie cien. 

Ceny elektriny sa zvýšia od 1. januára. Podľa posledných prepočtov by mala štvorčlenná rodina zaplatiť celkovo o 10 eur viac.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy