Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Veľvyslancom v Českej republike bude Peter Weiss
Zdielať na

Veľvyslancom v Českej republike bude Peter Weiss

BRATISLAVA / Novým slovenským veľvyslancom v Česku bude diplomat a bývalý politik Peter Weiss. Do funkcie ho v stredu menoval slovenský prezident Ivan Gašparovič. V blízkej dobe sa očakáva taktiež zmena na poste českého veľvyslanca na Slovensku, Jakuba Karflíka. Toho má nahradiť bývalá prvá dáma Licia Klausová.

Naposledy naposledy veľvyslancom v Maďarsku

Weiss bol v minulosti šéfom postkomunistickej Strany demokratickej ľavice, ktorú neskôr pohltila strana Smer-SD, ktorej šéfuje Robert Fico. Naposledy Weiss zastával funkciu veľvyslanca Slovenska v Maďarsku. Na poste šéfa slovenskej ambasády v Prahe nahradí Petra Brňa.

O nominácii Weissa na post slovenského diplomatického zástupcu v českej metropole sa špekulovalo už dlhšie. Už v apríli sa s Weissom počas oficiálnej návštevy Slovenska stretol aj český prezident Miloš Zeman.

Na Slovensko príde Livia Klausová

Po výmene slovenského veľvyslanca v Českej republike sa očakáva taktiež zmena na poste šéfa českej ambasády v Bratislave. Po sporoch prezidenta Zemana s bývalým ministrom zahraničia Karlom Schwarzenbergom, súčasná vláda premiéra Jiřího Rusnoka schválila vyslanie Livie Klausovej.

Slovenské ministerstvo zahraničia denníku Pravda potvrdilo, že obdržalo žiadosť z ČR o povolenie s pôsobením nového veľvyslanca, teda o tzv. agrément. Posúdenie tejto žiadosti bude zrejme iba formalitou. Už skôr sa k pôsobeniu Klausovej na poste českej veľvyslankyne na Slovensku kladne vyjadrili Fico či šéf našej diplomacie Lajčák.

Podľa dostupných informácií by Česko privítalo, aby sa Klausová stala veľvyslankyňou do 28. októbra. Na tento deň pripadá výročie vzniku prvej Československej republiky. Dodržanie tohto termínu vraj nie je isté, pretože Klausová údajne stále čaká na bezpečnostnú previerku.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy