Jasno
17°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Prvá dáma Klausová ide na Slovensko. Za veľvyslankyňu
Zdielať na

Prvá dáma Klausová ide na Slovensko. Za veľvyslankyňu

PRAHA / Česká vláda odstupujúceho premiéra Jiřího Rusnoka nemá dôveru parlamentu. Napriek tomu na post veľvyslankyne na Slovensku schválila Liviu Klausovú. Napísal to spravodajský server Lidovky.cz.

Odmena za podporu

Predtým totiž všetko nasvedčovalo tomu, že Klausová si na svoju odmenu za podporu Miloša Zemana v prezidentskej kampani bude musieť počkať. Teraz sa však ukázalo, že všetko je inak. Rusnok minimálne zahmlieval, keď minulý týždeň vyhlásil, že jeho kabinet bez dôvery už nových veľvyslancov schvaľovať nebude, komentuje webové vydanie denníka Lidové noviny.

Vláda o Livii Klausovej rozhodla 31. júla. Program z toho dňa uvádza ako jeden z bodov "Návrh na zmeny vo funkciách vedúcich zastupiteľských úradov v hodnostiach mimoriadnych a splnomocnených veľvyslancov Českej republiky," konštatujú Lidovky.cz.

Pochádza zo Slovenska

Prerokúvanie nových veľvyslancov patrí vzhľadom na diplomatické zvyklosti do režimu utajenia. Medzi schválenými veľvyslancami bolo aj Klausovej meno. "Poprieť to nemôžem," uviedol pre Lidové noviny pod prísľubom prísnej anonymity jeden z ministrov, ktorý sa na rokovaniach zúčastnil.

Oficiálne nikto z členov vlády zasadanie kabinetu komentovať nechcel. Minister zahraničných vecí Jan Kohout, ktorý návrhy na nových veľvyslancov predkladal, na otázky nereagoval. Podľa všetkého sa medzi novými veľvyslancami objavuje aj meno Vladimíra Remeka, ktorý by mal obsadiť veľvyslanecký post v Moskve, dodávajú Lidovky.cz. Lívia Klausová často navštevuje Slovensko, narodila sa tu. POZRITE SI VIDEO.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy