Polojasno
17°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Schwarzenberg si pospal, Zeman ho nachytal. Pozrite sa...
Zdielať na

Schwarzenberg si pospal, Zeman ho nachytal. Pozrite sa...

PRAHA / A opäť si pospal! Reč je o známom "spáčovi" na verejnosti, ministrovi zahraničných vecí Karlovi Schwarzenbergovi. Tentokrát sa mu podarilo zaspať počas príhovoru českého prezidenta Miloša Zemana v Snemovni. A ten ho nachytal na hruškách, pretože časť príhovoru bola venovaná práve zahraničnému rezortu.

Český prezident Miloš Zeman v utorok v Poslaneckej snemovni rozprával na tému zahraničnej politiky, pričom si doberal svojho rivala z prezidentských volieb Karla Schwarzenberga známeho tým, že neraz pred televíznymi kamerami "zadriemal".

Spor o veľvyslancov

Zeman rozoberal ich vzájomný vlečúci sa spor o vymenovanie veľvyslancov a vtom nachytal ministra zahraničných vecí s hlavou položenou na vládnej lavici. Schwarzenberg sa so Zemanom niekoľko týždňov naťahujú o vymenovanie niektorých veľvyslancov. Schwarzenberg nesúhlasí s jeho návrhom vymenovať za veľvyslankyňu na Slovensku bývalú prvú dámu Liviu Klausovú, Zeman zasa blokuje Schwarzenbergových adeptov na veľvyslancov. VIAC TU.

Zeman v dolnej komore českého parlamentu vysvetľoval rozdiel medzi ekonomickou diplomaciou a tzv. kariérnymi diplomatmi. V jednu chvíľu sa pri prejave obzrel na ministra zahraničných vecí Schwarzenberga, ktorý práve za jeho chrbtom driemal a na okamih stíchol. V sále to vyvolalo smiech a potlesk.

Zeman odmieta byť strojom na podpisy

Na záver prejavu prezident zdôraznil, že odmieta byť "strojom" na podpisy. Poslancom povedal, že ak chceli úradníka, ktorý sa "dobre naobeduje a potom zaspí", mali si zvoliť iného prezidenta. Vtom sa znovu obzrel dozadu na ministra zahraničných vecí - ten bol už však v strehu. "Ja som bol veľmi poctený, že mi pán prezident venoval podstatnú časť svojho prejavu v snemovni. To sa nikomu tak ľahko nestane, že sa mu hlava štátu tak venuje," uviedol Schwarzenberg pre denník Právo.

Zemanove posmešky voči Schwarzenbergovi vyvolali nevôľu u členov strany TOP 09, ktorej minister zahraničných vecí predsedá. Na protest opustili počas prezidentovho prejavu rokovaciu sálu snemovne

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

youtube.com

Súvisiace články

Najčítanejšie správy