Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Hanba v Poľsku. Náš veľvyslanec ako cestný pirát!
Zdielať na

Hanba v Poľsku. Náš veľvyslanec ako cestný pirát!

VARŠAVA / Diplomati majú na rozdiel od nás, obyčajných občanov, veľa výhod. Jednou z tých najväčších je určite imunita. Kým vy by ste zaplatili za podobné prehrešky stovky eur, ich to stojí len zdržanie policajnou hliadkou. Podľa informácií, ktoré priniesli poľské médiá, má s tým bohaté skúsenosti aj náš veľvyslanec v Poľsku.

Zachraňuje ich imunita

Poľská polícia zachytila pomocou kamery len od júna tohoto roka až 310 prehreškov diplomatov. Najviac, až 39 má na svedomí ruské veľvyslanectvo, 34 ukrajinské a diplomati z USA porušili dopravné predpisy v 19-tich prípadoch. Okrem veľvyslancov, majú imunitu aj ich rodinní príslušníci, tak je otázne, aké sú skutočné čísla ich prehreškov.

Nezaostáva ani náš veľvyslanec vo Varšave, Vasil Grivna. Podľa článku na stránke denníka Gazeta Wyborcza v utorok 28. mája kamera Grivnu zachytila, ako prechádza križovatkou ciest Sobieski a Witosa aj napriek červenej na semafore. Imunita mu ušetrila 500 zlotých, čo je približne 120 eur a šesť trestných bodov.

Poľské médiá oslovili priamo aj slovenského veľvyslanca, aby sa k incidentu vyjadril. Ten sa mal brániť tým, že poľské cesty sú v hroznom stave. Ostatné veľvyslanectvá s priznaním priestupkov problém nemajú, Grivna sa mal vyjadriť, že on a jeho tím si dávajú záležať na dopravných predpisoch. Malo ísť dokonca o policajnú provokáciu.

Nebolo to prvýkrát

"Neviem o čom hovoríte, nebudem vám nič vysvetľovať. Aká fotografia? Zbohom," zareagoval slovenský tlačový atašé Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Poľsku na otázky poľských medií. Tie sa rozhodli s pribúdajúcimi porušeniami predpisov, osloviť naše veľvyslanectvo v Poľsku. Kamerové zábery zachytili tvár aj registračné číslo vozidla Vasila Grivnu.

Pred tromi mesiacmi nášho veľvyslanca zastavila dopravná hliadka v meste Alojzowie. Mal vysoko prekročiť maximálnu povolenú rýchlosť. Hroziacu pokutu 750 eur opäť odvrátila imunita. V decembri minulého roku v meste Makowiec zase predbiehal na priechode pre chodcov a križovatke.

Žiadny trest

Poľský denník Gazeta Wyborcza požiadal o stanovisko aj samotné poľské ministerstvo zahraničných vecí. Odpoveď však prišla opäť od slovenského tlačového atašé v znení, že ide len o veľký omyl a prisľúbil oficiálne stanovisko, to však zatiaľ neposkytol ani on, ani samotný Grivna.

"Poľské orgány nezačali žiadne konanie voči nášmu veľvyslancovi. Ministerstvo zahraničných veci a európskych záležitostí SR sa tak nemá k čomu vyjadriť," uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa/Ozbrojene sily SR

Súvisiace články

Najčítanejšie správy