Polojasno
20°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Boj proti fajčiarom. Zápalite si, len ak máte 21
Zdielať na

Boj proti fajčiarom. Zápalite si, len ak máte 21

NEW YORK / Fajčiari, nadávate, že tu na Slovensku platia prísne zákony, ktoré vás obmedzujú? Tak to radšej ani nechoďte do New Yorku. Tamojší starosta to s bojom s cigaretami myslí naozaj vážne. Odteraz si tam len tak hocikto a hocikde neškrtne...

Zvýšenie cien tabakových výrobkov

Okrem toho, že starosta New Yorku Michael Bloomberg zakázal na niektorých miestach fajčiť, dosiahol aj extrémne zvýšenie cien tabakových výrobkov. Podpísal dokonca aj dokument, ktorý zakazuje predaj cigariet ľuďom mladším, ako 21 rokov.

Dosluhujúci starosta New Yorku je veľkým odporcom fajčenia. Aj vďaka nemu považujú toto mesto za najväčšieho bojovníka s tabakovým priemyslom v celých Spojených štátoch. Už teraz je zakázané fajčiť v parkoch, na tunajších plážach či vybraných verejných miestach.

Cigareta na Times Square môže zavariť

Dymiaca cigareta vám na Times Square môže pekne zavariť. "Toto storočie miliarda ľudí vo svete vďaka fajčeniu zomrie a my nechceme, aby medzi nimi boli newyorčania," hovorí Bloomberg.

Na cigaretové produkty sú zakázané akékoľvek zľavy. Veľa prísnych zákazov, ktoré prijali v New Yorku, neskôr prevzali aj inde v Spojených štátoch. Je preto možné, že to bude platiť aj so zákazom predaja cigariet osobám do 21 rokov. "Myslím si, že je to vynikajúci zákaz. Podľa mňa sú dosť mladí na fajčenie," hovorí predavačke zo štvrte Queens.

Vzrastá čierny trh

"Je to okej. Je to prevencia, aby si mladí nekupovali cigarety...," myslí si študent. V New Yorku už teraz fajčia len boháči a nevyliečiteľní závisláci. Škatuľku cigariet tu vďaka daniam a stanovenej minimálnej sume nekúpite za menej ako 7 eur. Na jednej strane údajne klesá počet fajčiarov, na druhej vzrastá čierny trh. Viac ako polovica predávaných cigariet v tomto meste je pašovaných.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy