Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prezidentského kandidáta zatkli na festivale, rozdával marihuanu
Zdielať na

Prezidentského kandidáta zatkli na festivale, rozdával marihuanu

Zdroj: ISIFA

TBILISI / Festival legalizácie marihuany v jednom z parkov gruzínskej metropoly Tbilisi skončil zatknutím niekoľkých ľudí, vrátane kandidáta na hlavu štátu. Podľa polície sa Zurab Džaparidze dostavil na stanicu dobrovoľne.

Festival, ktorý organizovalo politické zoskupenie Girči, sa malo stať miestom, kde by si ľudia mohli kúpiť výrobky z konope a príjemne stráviť čas. Potom však polícia obkľúčila park a zatkla troch členov politického hnutia. 

Búrlivý potlesk 

Džaparidzeho si strážci zákona odviedli potom, čo za potlesku davu rozdával ubalené cigarety s marihuanou. Podľa prezidentského kandidáta šlo o "akt občianskej neposlušnosti", ktorým sa snaží vynútiť si právo legálneho kupovania konopy. "Ústavný súd uviedol, že je to moje právo, zaručené ústavou. Ale toto právo mi upierajú," prehlásil politik pred novinármi. 

Rozpory v parlamente

Gruzínsky ústavný súd v júli na základe sťažnosti Džaparidzeho a Girči zrušil postihy za užívanie marihuany. Ale tento verdikt sa týka iba legalizácie spotreby, zatiaľ čo šírenie marihuany je naďalej trestné. Podľa politika mal parlament zmeniť zákony, aby bolo možné si konope legálne zadovážiť. Miesto toho je ale v parlamente návrh zákona, ktorý trest sprísni. 

Odôvodnenie

"To, čo som urobil, je šírenie marihuany. Kvôli tomu sa v Gruzínsku zatvára do väzenia, čo je úplne bláznivé. Ľudí by za to nemali trestať," prehlásil Džaparidze. Policajtom nekládol odpor a o pár hodín neskôr ho prepustili. Od policajtov sa dozvedel, že nebol zatknutý, ale iba predvedený k výsluchu v rámci trestného poriadku. "Detailne, od hlavy po päty ma prehľadali, ale nič nenašli. Povedal som im, že všetko čo som mal, som už rozdal," povedal kandidát na prezidenta novinárom. 

​Na druhej strane zemegule, v Kanade, medzitým zlegalizovali užívanie marihuany. Dokonca ľudia, ktorí boli zadržaní a odsúdení za prechovávanie tejto rastliny, môžu požiadať o prepustenie na amnestiu.

Pozrite si reportáž o marihuane nad zlato: 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy