Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Hackerom sa z ministerstva nepodarilo ukradnúť tajné dokumenty, potvrdil premiér Pellegrini
Zdielať na

Hackerom sa z ministerstva nepodarilo ukradnúť tajné dokumenty, potvrdil premiér Pellegrini

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Kybernetickým útočníkom, ktorí napadli server ministerstva zahraničia, sa podľa premiéra Petra Pellegriniho nepodarilo ukradnúť tajné ani citlivé dokumenty. Uviedol, že išlo o vysoko profesionálny a sofistikovaný útok organizovanej skupiny, pravdepodobne zo zahraničia.

Pellegrini v diskusnej relácii televízie TA3 uviedol, že neexistujú dôkazy o tom, že by sa hackerom podarilo ukradnúť tajné alebo citlivé dokumenty. Cieľom útoku podľa neho bolo infiltrovať sa do serveru rezortu slovenskej diplomacie a získať z neho citlivé údaje. Premiér nevylúčil, že by mohlo ísť o útok z Ruska, no konštatoval, že útok mohol byť rovnako vedený aj z inej krajiny, prípadne mohlo ísť aj o simulovaný útok. "Páchateľa nepoznáme," zdôraznil.

V záujme zlepšenia kybernetickej ochrany a ochrany osobných dát obyvateľstva premiér dal vojenskej spravodajskej službe pokyn, aby uskutočnila veľkú previerku počítačovej siete celej verejnej správy. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí bolo predmetom kybernetického útoku zo zahraničia. V stredu na Bezpečnostnej rade o tom informovalo Vojenské spravodajstvo. Kybernetický útok mal formu sofistikovaného škodlivého kódu, ktorý umožňuje útočníkom filtráciu dát z vnútra organizácie.

Podľa premiéra Pellegriniho sa časti počítačov v infraštruktúre ministerstva zahraničia správala neštandardne. Po hĺbkovej kontrole prišli príslušníci vojenského spravodajstva na to, že ide o škodlivý kód, ktorý umožňuje filtráciu dát z rezortu a ich prenos na server do zahraničia. "Pôsobenie útočníkov v infraštruktúre ministerstva, ich identita a čo je ich záujmom, je hlavným cieľom prebiehajúceho dokumentovania. Vojenské spravodajstvo spolu s ministerstvom zahraničných vecí implementuje sériu bezpečnostných opatrení," uviedol Pellegrini v stredu.

Pozrite si brífing po rokovaní Bezpečnostnej rady SR, na ktorom premiér informoval o kybernetickom útoku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy