Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kočner je vaše maslo, pán Fico, ja som jeho obeťou, povedal Sulík
Zdielať na

Kočner je vaše maslo, pán Fico, ja som jeho obeťou, povedal Sulík

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda strany Smer-SD Robert Fico sa v diskusnej relácii RTVS stretol s predsedom strany SaS Richardom Sulíkom. Toho vyzval na diskusiu prostredníctvom videa na sociálnej sieti. V úvode sa predsedovia strán venovali ekonomickým otázkam, v druhej časti diskusie bola témou vražda novinára Jana Kuciaka a jeho snúbenice.

Robert Fico trvá na tom, že stanovenie stropu odchodu do dôchodku je nutné zakotviť v ústave, pretože ide o zásadný zásah a treba širšiu dohodu. Ak ústavný zákon v parlamente neprejde, uskutoční sa referendum organizované odborármi. "Je povinnosťou štátu sa o dôchodcov postarať, aj keď to bude nákladné,“ vyhlásil. Sulík nepovažuje zastropovanie dôchodkového veku v ústave za nevyhnutné, za zákon SaS hlasovať nebude. Treba sa ale podľa neho postarať o starodôchodcov, ktorí sú stále znevýhodnení. Ak sa SaS dostane do vlády, nebude brať dôchodcom peniaze ani rušiť to, čo Ficova vláda prijala, napravia škody, ktoré urobila. Zastropovanie dôchodkového veku je podľa Sulíka "primitívne kupovanie voličov“.

Ťažiskovou témou diskusie O 5 minút 12 na RTVS bolo vyšetrovanie vraždy novinára Jana Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Niekoľkokrát zaznelo meno podnikateľa Mariana Kočnera, ktorý je momentálne vo väzbe. 

"Vražda bola zneužitá na pokus zmeniť mocenský systém v tomto štáte. Držím palce polícii a prokuratúre, aby našli objednávateľa tejto vraždy. Myslím, že ak boli tak úspešní, že máme objednávateľov, tak ich nechajme pracovať, aby mohli nájsť aj objednávateľa," uviedol Fico. Po jeho odhalení sa podľa vlastných slov opýta prezidenta, opozície a mimovládok, prečo chceli zmeniť mocenské pomery v štáte.

Sulík uviedol, že vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice sa darí úspešne vyšetrovať len vďaka pomoci zahraničia. "Po vražde ale vyšli najavo dve veci. Prvou je, že mafia nikdy nemala bližšie k expremiérovi ako teraz. Druhou, že  ako o podozrivom objednávateľovi sa hovorí o susedovi pána Fica," povedal Sulík.

"Videl som, že s človekom, ktorého mne hádžete na krk ste chodili na raňajky, dostávali ste od neho politické školenia a dohadovali sa o nahrávaní vlastných kolegov," povedal Fico. "Pozrite sa, ja som Kočnerovou obeťou, no nie strana SaS spolupracovala s Kočnerom. Boli to vaši ministri, ktorí s ním obchodovali, žúrovali a kupovali od neho nehnuteľnosti. Kočner je vaše maslo, pán Fico," reagoval Sulík s tým, že po rozhovoroch s ľuďmi má pocit, že ešte nikdy nemali tak dosť Smeru-SD ako v poslednej dobe.  

Fico na otázku, či sa neobáva, čo mohla polícia nájsť v Kočnerovom trezore po razii v jeho nehnuteľnostiach reagoval: "Čoho sa mám báť?". Nato do diskusie vstúpil Sulík: "Basy!", čo Fico označil za nehoráznosť.

Na prezidentského kandidáta Smeru-SD si ešte počkáme

Smer-SD si meno kandidáta na prezidenta ešte nechá pre seba. Podľa predsedu Fica je zbytočné hovoriť meno kandidáta pred komunálnymi voľbami. "Nemá žiadny význam vystavovať nášho kandidáta streľbe, pretože kohokoľvek by sme navrhli, bol by terčom útokov. Predpokladám, že po komunálnych voľbách bude meno vonku," povedal Fico. 

Pozrite si archívnu reportáž.

​Politológ dohru nepredpokladá

"Robert Fico ma vyzval na televíznu debatu, že nebude rezeň, ale bude pravda. Tak som mu pravdu povedal, ale nejak ju zrejme nezniesol. Po relácii sa mi ešte vyhrážal, že to bude mať akúsi dohru. Má sa lepšie pripraviť," uviedol Richard Sulík po diskusii. 

"Mohol to vnímať ako nejaké vyhrážanie sa, ale zasa tu ide o to, či budú nejaké dôkazy, aby táto kauza nadobudla nejaký konkrétnejší obsah. Neočakávam, že budú nejaké trestné oznámenia podané na samotného Sulíka," povedal politológ Gregorij Mesežnikov. 

Expremiér sa ale bránil a žiadal od Sulíka ospravedlnenie. Argumentoval tým, že neexistuje žiadny dôvod na podobné výroky. Podľa politológa ale výhrady Roberta Fica voči predsedovi SaS stoja na vratkých nohách. "Ak dnes Robert Fico vytýkal Richardovi Sulíkovi použitie nejakých tvrdších výrazov, no tak ani on nie je vzorom nejakých slušnejších a opatrnejších vyjadrení na adresu svojich politických rivalov," dodal Mesežnikov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy