Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Európsky diplom je pre študentov z krajín mimo EÚ vstupenkou do západného sveta. Študujú aj na Slovensku
Zdielať na

Európsky diplom je pre študentov z krajín mimo EÚ vstupenkou do západného sveta. Študujú aj na Slovensku

PREŠOV / Pred dvomi rokmi začala Prešovská univerzita akademický rok s približne 300 študentmi zo zahraničia. Tento rok sa ich počet zdvojnásobil. Všetci pritom musia zvládnuť vyučovanie v slovenčine. Úspešne sa s ňou popasovali Ukrajinci, Poliaci, ale aj rodený Američan, Etiópčan či Kamerunčan.

Alina má 19 rokov a pochádza z ukrajinského Mukačeva. Podobnosť jazyka, geografická blízkosť a túžba po štúdiách ju zaviali do Prešova. Ukrajinci to so slovenčinou ako jazykom až také ťažké nemajú.

Prešovská univerzita je medzi zahraničnými študentmi z roka na rok obľúbenejšia. Z celkového počtu študentov tu už tento rok študuje bezmála desať percent. "Podmienky v prípade zahraničných študentov sú rovnaké, ako aj v prípade slovenských študentov, to znamená, že študujú v slovenskom jazyku," povedala hovorkyňa Prešovskej univerzity Anna Polačková. "Prevažnú časť zahraničných študentov tvoria ukrajinskí študenti, ale máme aj študentov pochádzajúcich z krajín ako je Poľsko, Česko, ale aj Rusko, Spojené štáty americké, ale aj Etiópia a Kamerun," dodala Polačková.

V rámci štúdia musia zvládnuť to isté ako domáci slovenskí študenti. Najmä pre ukrajinských študentov je Prešovská univerzita a diplom z krajiny Európskej únie vstupenkou do západného sveta. "Jednou z nevýhod zahraničných študentov je to, že nemôžu byť poberateľmi sociálneho štipendia, vzhľadom na to, že nemajú trvalý pobyt na území Slovenskej republiky," povedala hovorkyňa Polačková. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy