Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Od septembra v dedine pribúda novorodencov. Nosí ich drevený bocian
Zdielať na

Od septembra v dedine pribúda novorodencov. Nosí ich drevený bocian

RUŽOMBEROK / V Lúčkach vedia ako na to, aby sa rodilo viac detí, a aby obce nevymierali. Skvelý nápad odpozorovala jedna Lúčanka v Rakúsku. Myšlienku uviedli v liptovskej obci do praxe v septembri. Odvtedy už majú štyroch nových, malých občanov.

Zdá sa, že v Lúčkach to majú ako v rozprávke. Bocian im nosí deti. "Zrazu sa začal stavať komín, hniezdo, pribudol bocian a prvú nám doniesol Viktorku," povedala Michaela Juríková, mama malej Viktórie. 

V dedine netreba o novorodencoch písať ani v obecných novinách. Všetci vedia, kto sa narodil. "Dajú meno každého dieťatka, keď je dievčatko má ružovou napísané meno, chlapec modrým," povedala obyvateľka Lúčok. 

"V Rakúsku, keď sa dieťatko narodilo, vešali na ploty vyrezané bociany z dosiek. My ako viete, tie zákony o ochrane osobných údajov a každého sa pýtať. Tak sme to ošetrili tak, že je to v centre obce, postavili sme falošný komín," povedal starosta Lúčok Branislav Hrbček. 

Neďaleko bociana je európska rarita - Lúčansky vodopád, ktorý robí divy s plačúcimi novorodencami. "Pôsobí na deti veľmi upokojujúco ako balzam, keď nechce spinkať, stačí zájsť sem," povedala Michaela Juríková. Bociana rezbár z Kalamien vyrábal asi týždeň. Ročne sa im narodí približne 15 detí v dedine, domáci však veria, že bocian toto číslo zvýši.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy