Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Kanade legalizovali marihuanu, odsúdení dostanú milosť
Zdielať na

V Kanade legalizovali marihuanu, odsúdení dostanú milosť

Archívna reportáž

OTTAWA / Kanada sa dešným dňom stala druhou krajinou na svete (po Uruguaji), ktorá legalizovala používanie marihuany pre dospelých na rekreačné účely. Na medicínske účely bola konopa zlegalizovaná už v roku 2001. Pre možnosť kúpiť si prvú legálnu konopu stáli stovky ľudí v dlhých radoch pred špeciálnymi predajňami.

Vláda o nových zákonoch zaslala informácie do 15. miliónov domácností a spustila aj verejné informačné kampane. Mnohí sa ale na legalizáciu tešili. Ian Power z mesta St.Johns v provincii New Foundland sa postavil do radu pred špecializovanou predajňou už o ôsmej večer, aby sa stal prvým Kanaďanom, ktorý si kúpil legálnu marihuanu.

"Bol to môj sen aby som sa stal prvým človekom, ktorý si kúpi gram legálnej konopy v Kanade a podarilo sa mi to," hovorí Ian Power.

Kanadské provincie a samosprávy sa celé mesiace pripravovali na koniec zákazu marihuany. Práve ony totiž budú určovať, kde sa konopa smie predávať a konzumovať.

Základné zmeny v zákone ohľadne marihuany:

- dospelí si môžu kúpiť konopný olej, semienka, rastliny a sušenú marihuany od predajcov s licenciou a môžu pri sebe na verejnosti mať až 30 gramov sušenej marihuany alebo ekvivalentu v inej podobe.

- takzvané "edibles", teda potraviny s obsahom marihuany sa do voľného predaja dostanú do roka. Vláda bude mať dovtedy čas vypracovať regulácie pre takéto produkty.

- naďalej bude nelegálne mať pri sebe viac ako 30 gramov marihuany, pestovať viac ako štyri rastliny na jednu domácnosť či kupovať od predajcu bez licencie.

Medzi jednotlivými provinciami sú podľa portálu BBC rozdiely, v najľudnatejšej provincii Ontario budú licencované predajne otvorené až na jar, v Britskej Kolumbii, jednej z provincií s najvyšším počtom používateľov marihuany, sa prvý obchod otvára dnes. Analytici predpovedajú v prvom roku nedostatok marihuany na rekreačné účely, keďže produkcia a prideľovanie licencií bude dobiehať záujem.

Legalizácia marihuany je významná nielen z domáceho hľadiska. Globálny trend smeruje od prísneho zakazovania a tak celý svet bude pozorne sledovať kanadský experiment s liberalizáciou.

Premiér Justin Trudeau vstupoval do volieb s prísľubom legalizácie marihuany. Sľuboval, že to bude znamenať obmedzenie prístupu detí k droge a zamedzenie bohatnutia kriminálnikov. Pokiaľ sa to podarí, Kanadu môžu nasledovať ďalšie štáty.

Trudeau argumentoval tým, že takmer storočné kanadské zákony o drogách sú neúčinné, pretože Kanaďania patria napriek nim medzi najväčších užívateľov konopy. Kanada sa preto rozhodla nasledovať príklad Uruguaja, ktorý ako prvý štát na svete povolil predaj marihuany na rekreačné účely v roku 2013.

Niekoľko štátov USA má tiež podobné zákony. Južná Afrika v septembri zlegalizovala používanie marihuany dospelými v súkromí, aj keď predaj konopy je naďalej trestný. Vo viacerých európskych krajinách je legalizovaná marihuana na medicínske účely, Portugalsko a Holandsko drogu dekriminalizovali. Kanadská federálna vláda predpokladá zvýšený daňový príjem vyplývajúci z trhu s marihuanou vo výške 400 miliónov dolárov ročne.

Kanadský zákon však naďalej hrozí tvrdými trestami - ak niekto predáva marihuany maloletým, hrozí mu až 14 rokov za mrežami. Niektorí kritici tvrdia, že tresty sú prehnané, najmä v porovnaní s predajom alkoholu mladistvým. Otvorené sú však viaceré otázky, napríklad metódy kontroly vplyvu používania marihuany na vodičov motorových vozidiel.

Vláda zároveň zvažuje urýchlenie procesu, v ktorom by ľudia odsúdení za držbu marihuany mohli požiadať o všeobecnú amnestiu. Za to, že mali pri sebe konopu, má momentálne trestný záznam približne 500 tisíc Kanaďanov.

Kanada už na letiskách a hraničných priechodoch informuje všetkých cestujúcich, že prekročenie medzinárodných hraníc s drogou je naďalej nelegálne.

Na Slovensku dosiaľ neprešla žiadna snaha o zmiernenie zákonov o marihuane a to ani dekriminalizácia, teda to, aby držba konopy na osobné účely nebol braná ako trestný čin ale nanajvýš ako priestupok:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy