Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slováci marihuanu fajčiť nesmú, investovať do nej ale môžu
Zdielať na

Slováci marihuanu fajčiť nesmú, investovať do nej ale môžu

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Marihuana sa stáva novým hitom a to nie medzi tínedžermi, ale medzi investormi. Hodnoty firiem, zaoberajúcich sa týmto odvetvím rastú a kanabis sa stáva hitom ako bol napríklad bitcoin. Pomáhajú tomu samozrejme krajiny, v ktorých sa postupne uvoľňujú postihy za užívanie tejto rastliny. Ako prvou z vyspelých krajín G7 je Kanada. Tá dnešným dňom zlegalizovala aj rekreačné používanie marihuany.

V Kanade sa netešia len užívatelia, ale aj lační investori. Podľa odhadov by do roku 2020 totiž mohli tržby z kanabisového biznisu dosiahnuť cez 6 miliárd dolárov. Nové rozvíjajúce sa odvetvie láka.

"Kanadské spoločnosti sa pripravujú zvyšovaním produkčných kapacít, aby nasýtili zvýšený spotrebiteľský záujem. A investori vo veľkom nakupujú akcie týchto spoločností," hovorí Jakub Rosa, analytik Across Private Investments.

Na Slovensku je užívanie marihuany trestné a akékoľvek pokusy o jej dekriminalizáciu stroskotali.

Investovať do firiem venujúcich sa tomuto biznisu a skúsiť tak investorské šťastie však zakázané nie je.

"K tomu netreba veľa, stačí účet u online brokera, ktorý umožňuje nákup takýchto akcií. Alebo investor môže investovať prostredníctvom takzvaného indexového fondu," vysvetľuje Jakub Rosa.

"Firmy sú obchodované na verejných trhoch alebo burzách predovšetkým v Spojených štátoch," hovorí Stanislav Pánis, analytik J&T Banky.

Odráža sa to aj na akciovom indexe. Marihuanovému biznisu ide tento rok karta. Odborníci však vyzývajú k opatrnosti a varujú pred bublinou.

"Mnohé z tých firiem majú potenciál, ale ich súčasné ohodnotenie trhmi je z nášho pohľadu neopodstatnené, šialene vysoké," dodáva Stanislav Pánis.

"Vývoj na poli marihuanových spoločností čo sa týka akciového trhu veľmi pripomína ošiaľ okolo trhu kryptomien, ktorého sme boli svedkami v minulom roku," hovorí Jakub

​Odborníci na finančnom trhu však upozorňujú, že marihuana je predsa len pre skúsenejších investorov.

"Vzhľadom na to, že sa jedná o beh na dlhé trate, sprevádzaný viacerými otáznikmi, považujeme túto investíciu za špekulatívnu a preto by sme ju neodporúčali konzervatívnym investorom," hovorí analytik Jakub Rosa.

Niektoré krajiny idú cestou legalizácie marihuany iba medicínske účely - aj to dokáže byť významným zvýšením príjmov do štátnej kasy:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy