Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Inšpekcia si posvietila na detské ihriská. Výsledok je alarmujúci
Zdielať na

Inšpekcia si posvietila na detské ihriská. Výsledok je alarmujúci

BRATISLAVA / Detské ihriská poctivo kontroluje Slovenská obchodná inšpekcia už od roku 2006, no ani za 12 rokov sa vraj percento nedostatkov vôbec neznížilo. Posledná kontrola ihrísk ukázala, že určitý nedostatok majú štyri z piatich ihrísk a väčšina nedostatkov sa, žiaľ, týka práve bezpečnosti. To je dôvod prečo sa bude meniť legislatíva.

Trčiace klince, zničené časti, chýbajúce zábradlie, či miesta, kde sa dieťa môže zaseknúť. Až 79 percent interiérových aj exteriérových ihrísk malo nedostatky. "Stále sa točíme okolo čísla štyroch z piatich ihrísk je nebezpečných. Až 84 percent súvisí priamo z bezpečnosťou. Nedostatky nemajú klesajúcu tendenciu, čo je zarážajúce,"  uviedla hrôzostrašné čísla Nadežda Machútová, ústredná riaditeľka Slovenskej obchodnej inšpekcie. 

Percento nedostatkov týkajúcich sa bezpečnosti neklesá ani napriek tomu, že množstvo nevyhovujúcich ihrísk už bolo za posledných 12 rokov zatvorených. Na ihriskách sa umiestňovali aj zariadenia s označením CE, čo sú hračky výlučne na domáce použitie. Ich konštrukcia nie je schopná odolať záťaži veľkého počtu detí.

Štát chce teraz zaviesť Inštitút kontrolórov detských ihrísk. Každé ihrisko, ktoré bude chcieť fungovať, bude musieť absolvovať minimálne jednu kontrolu ročne. Po novom sa bude musieť viesť aj evidencia detských úrazov na ihrisku. Inšpekcia bude používať aj špeciálne sondy. Vďaka nim zistia, kedy hrozí uviaznutie hlavy alebo prstov dieťaťa na zariadení.

Pre prevádzkovateľov to budú náklady navyše, no podľa Slovenskej obchodnej inšpekcie to výrazne zvýši bezpečnosť.

Pozrite si archívnu reportáž o nebezpečí na ihriskách: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy