Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
FOTO: Na svete sú prvé naklonované opice. Sú roztomilé, hravé a na nerozoznanie
Zdielať na

FOTO: Na svete sú prvé naklonované opice. Sú roztomilé, hravé a na nerozoznanie

ŠANGHAJ / Prevratnú novinku zverejnili čínski vedci. Oznámili, že po prvýkrát úspešne naklonovali zástupcov primátov. Von sa dostali aj ich fotky.

Dva úplne identické makaky prišli na svet pred šiestimi, respektíve ôsmimi týždňami a zatiaľ sa im darí dobre. Prelomenie dôležitej bariéry znamená, že teoreticky sú vedci opäť o niečo bližšie k získaniu schopnosti naklonovať človeka. Podľa oslovených odborníkov by ale bol takýto pokus neefektívny a nezmyselný. Výskumníkov navyše nepustia etické normy.

Vedci sa výskumom chcú zamerať najmä na liečbu rôznych ľudských ochorení, ako sú genetické onemocnenia, vrátane určitého typu rakoviny a metabolické či imunitné problémy. Malé opice zatiaľ rastú a vyvíjajú sa normálne. 

Použili pritom rovnakú metódu takzvaného somatického bunkového jadrového prenosu, akou bola naklonovaná známa ovca Dolly pred 20. rokmi britskými odborníkmi. Naklonovanie človeka by mohlo priniesť veľa pozitív, na druhej strane obrovským rizikom je cena, ktorú by ľudstvo prípadne muselo zaplatiť. Či už by sa niekto mohol snažiť naklonovať pracujúcu triedu, alebo takzvanú čistú rasu, dôsledky by nemuseli byť len sociálne. 

Nie nadarmo je aj dnes incest zakázaný. Klonovanie by mohlo mať rovnaké dôsledky. Pohlavné rozmnožovanie medzi geneticky rozdielnymi pármi je evolučným pokrokom, klonovanie by bolo krokom späť.

Už v minulosti sa objavili prvé prípady klonovania: 

Súvisiace články