Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Resocializačné zariadenie Čistý deň neplánuje ukončiť svoju činnosť
Zdielať na

Resocializačné zariadenie Čistý deň neplánuje ukončiť svoju činnosť

GALANTA / Právna zástupkyňa a zakladateľka organizácie Čistý deň spochybňuje legitímnosť správneho konania o odobratí akreditácie Čistému dňu. Podľa nej šéfka sekcie sociálnej a rodinnej politiky ministerstva práce a predsedníčka akreditačnej komisie, ktorá konanie vedie, nemôže vo veci konať, lebo na to nemá poverenie, prípadne splnomocnenie od ministra práce Jána Richtera.

Resocializačné zariadenie Čistý deň požaduje od ministra zastavenie medializácie. Žiada aj to, aby nehovoril, že Čistý deň končí. "Čistý deň je z pohľadu legislatívy uzatvorený, reálne je ukončený a majitelia očakávajú len rozhodnutie, ktoré im bude zaslané," vyhlásil minister práce Ján Richter.

"Akreditácia nie je jediná vec, ktorú táto právnická osoba robí," tvrdí zakladateľka a právna zástupkyňa organizácie Zuzana Tománková Miková. Richtera považuje za jediného, kto je oprávnený rozhodovať o osude ich akreditácie. Tománková Miková tvrdí, že šéfka akreditačnej komisie a generálna riaditeľka ministerskej sekcie sociálnej a rodinnej politiky, ktorá vedie správne konanie o zrušení akreditácie pre Čistý deň, na vedenie správneho konania a vydania rozhodnutí nemá poverenie od ministra.

Tománková Miková sa pritom opiera už o skôr získanú odpoveď priamo z ministerstva práce, v ktorej sa má uvádzať, že ministerstvo vnútorným riadiacim aktom upravujúcim vydávanie rozhodnutí podľa ustanovení Správneho poriadku nedisponuje. "Podľa právneho stavu, tak ako sme ho zistili a tak ako je zdokumentovaný v spise tvrdíme, že správne konanie sa doposiaľ ani len nezačalo, pretože nám ho začala osoba, ktorá nie je sýtená podľa informácií, ktoré sú v spise, aby tieto kroky robila. Čiže je to nulitné konanie, čiže nemôže sa v ňom pokračovať a nemôže byť vydané rozhodnutie," tvrdí Tománková Miková. "Je to absolútne bezprávie, pokiaľ s nami správny orgán nebude konať a túto situáciu nám nevysvetlí," dodáva. 

Hovorca ministra práce pre TV JOJ uviedol, že ich právnici vedia, čo robia a ak správny orgán má mať poverenia, tak ich určite má. "Veľa generálnych riaditeľov, vrátane generálnej riaditeľky tejto sekcie a zároveň teda šéfky akreditačnej komisie určite poverenia majú," tvrdí hovorca ministerstva práce Michal Stuška. 

Konanie o zrušení akreditácie pre Čistý deň je prerušované. Spôsobil to aj protest Generálneho prokurátora, ktorý konaniu vytkol, že sa nezaoberalo zásadnými skutočnosťami. Majitelia organizácie teraz zložitými právnymi argumentami spochybňujú celé správne konanie, kedže ministerstvo nedokladuje  zásadné poverenia. Žiadajú priamo Richtera, aby vyhlásil, že sa žiadne správne konanie voči Čistému dňu nekoná. "Podľa mňa neexistuje žiadne správne konanie," tvrdí Tománková Miková. "To budú musieť zodpovedať naozaj detailne konkrétne v právnej terminológii právnici ministerstva, pretože ak existuje konkrétna kladná odpoveď na požiadavku právnikov druhej strany, tak určite v rámci legitimity celého procesu a komunikácie obidvoch strán bude taká informácia poskytnutá," reaguje Stuška. 

V zariadení sú aktuálne umiestnené dve deti, ktoré tam poslal štát. Potom sú tam desiatky dospelých, ktorí si pobyt hradia sami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy