Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slávnejšieho Slováka azda niet. Jánošík sa narodil pred 330 rokmi
Zdielať na

Slávnejšieho Slováka azda niet. Jánošík sa narodil pred 330 rokmi

TERCHOVÁ / Pred 330 rokmi sa v Terchovej narodil muž, ktorého určite pozná každý Slovák. Juraja Jánošíka pokrstili 25. januára 1688. Keďže deti vtedy pre vysokú úmrtnosť krstili hneď po pôrode, práve tento deň sa považuje za jeho dátum narodenia.

Jánošíkovou zbojníckou premiérou bolo ozbíjanie kupcov vo Vsetíne v septembri 1711. Historici sú presvedčení, že nejaké peniaze zrejme požičal a nejaké šperky porozdával dievčatám, ale určite to nebolo tak, ako v povestiach, že by bohatým bral a chudobným dával. Ku cti mu slúži, že si dával pozor na to, aby prepadnutým ľuďom neubližovali. Iba raz sa stalo, že zbojníci z jeho družiny smrteľne postrelili domanižského farára. Jánošíkovi sa prestalo dariť, keď prepadol barónku Šardonovú. Po vypočúvaní a súde v Liptovskom Mikuláši ho popravili v marci 1713.

Aj keď Jánošík zomrel už pred vyše 300 rokmi ako 25-ročný, jeho pamiatka a povesti o ňom žijú ďalej. Jánošík sa stal po smrti národným a kultúrnym, fenoménom. Ako symbol odporu voči vrchnosti, ho výrazne spropagovali štúrovci. Známa je napríklad báseň Jána Bottu "Smrť Jánošíkova". Jánošík vyhovoval aj komunistom. Za vzor svojej vlády ho vyhlásil aj premiér Robert Fico. "Máme tak málo legiend a na jánošíkovskej legende boli vychovávané celé generácie," povedal v roku 2008 predseda vlády.

O tomto zbojníkovi sa napísalo veľa kníh, historických i rozprávkových. Stal sa symbolom protestu proti útlaku. Jánošíkovská tradícia sa rozšírila na Moravu do Sliezka, na Ukrajinu a najmä do Poľska. Poľský historik, Stanislaw Andrzej Sroka, pred pár rokmi vydal na Slovensku knihu, v ktorej Jánošíka označuje ako Karpatského zbojníka. "Či bol Jánošík Slovák alebo Poliak? V Jánošíkovej bande boli Poliaci najmä zo Sliezska, ale on sám nikdy v Poľsku nebol. Je však nespochybniteľné, že postava Jánošíka je veľmi známou aj v ľudovej kultúre Poliakov, hlavne na slovensko-poľskom pohraničí, čo je dôsledkom niekoľkých faktorov. Predovšetkým vďaka veľkej popularite v ľudovej kultúre ako symbolu boja proti určitej forme útlaku, čo bol veľmi silný motív," hovorí historik na Jagelonskej univerzite v Krakove Stanislaw Andrzej Sroka. 

Podľa historika a šéfa spolku Slovákov v Poľsku, Ľudomíra Molitorisa, priniesli mýtus Jánošíka do Poľska slovenskí drotári, ktorí tam chodili zarábať. To natoľko zdomácnelo, že ho aj Poliaci považujú za vlastného. Podľa profesora Sroku v modernej poľskej histórii pomohla jeho propagácii najmä jeho filmová podoba. "Najväčšiu úlohu v populárizácii Jánošíka zohral film Jerzyho Pasendorfera, 13 dielny televízny poľský film natočený ešte v 70 rokoch, čiže veľmi dávno, ktorý je do dnešnej doby vysielaný na rôznych staniciach s nesmrteľnou hereckou úlohou Mareka Perepeczka," tvrdí Sroka.

Kým Poliaci si predstavujú Jánošíka ako urasteného herca z poľského filmu, Slováci si ho predstavia ako postavu, ktorú stvárnil Paľo Bielik alebo Michal Dočolomanský. Ten sa narozdiel od skutočného Jánošíka narodil v Poľsku. "Ďalšia spojitosť je s Michalom Dočolomanským, ktorý sa narodil v Poľsku a dodnes tam má pamätnú tabuľu," dodáva Molitoris. Michal Dočolomanský stvárňoval Jánošíka, v muzikáli "Na skle maľované" od roku 1974. Toto predstavenie sa stalo najúspešnejším titulom činohry Slovenského národného divadla. MIchal Dočolomanský ho na divadelných doskách stvárnil rekordných 647-krát. Autormi najslávnejšieho muzikálu o Jánošíkovi ale neboli Slováci, no Poliaci, Ernest Bryll a Katarzyna Gärtnerová.

Súvisiace články