Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Bomba, vydieranie či vyhrážanie sa. Pritvrdili trest pre prvého slovenského teroristu
Zdielať na

Bomba, vydieranie či vyhrážanie sa. Pritvrdili trest pre prvého slovenského teroristu

KOŠICE / Ladislav Kuc, ktorého v minulosti označovali za prvého slovenského teroristu, už pozná definitívny verdikt. Košičana súdili pre odpálenie bomby pred prevádzkou s rýchlym občerstvením, za vydieranie, vyhrážanie sa a ďalšie skutky. O jeho ďalšom osude dnes rozhodol košický krajský súd.

Krajský súd uzavrel proces po dlhých šiestich rokoch konania. Kucovi pôvodný trest ešte zvýšil. Vlani v novembri prvostupňový súd Košičanovi vymeral 10-ročný trest. Išlo v poradí o tretí verdikt. S týmto rozhodnutím nebol spokojný ani obžalovaný so svojou advokátkou, no ani prokurátor, ktorý žiadal trest na hornej hranici trestnej sadzby. Obe strany sa odvolali a tak prípad skončil na stole druhostupňového senátu.

Kuc nestojí len za výbuchom bomby, spáchal totiž ďalších 9 závažných trestných činov a tak mu súd k trestu pridal ďalšie dva roky. "Ukladá obžalovanému Ladislavovi Kucovi úhrnný trest odňatia slobody vo výmere 12 rokov nepodmienečne," povedal verdikt predseda senátu. Kuca poslal do ústavu na výkon trestu so stredným stupňom stráženia.

Obhajkyňa v celom konaní poukazovala na duševnú poruchu svojho klienta, tou podľa nej trpel už pred spáchaním skutkov. "Nie som prekvapená, poviem, pretože už z tohto zrušujúceho uznesenia vyplývalo, že tá zmenšená príčetnosť nebude uznaná, počuli ste, obžalovaný je zdravý, netrpí žiadnou duševnou poruchou," povedala Kucova obhajkyňa Tatiana Vorobelová.

Rozsudok je právoplatný, obhajoba však zvažuje i mimoriadne opravné prostriedky. Kuca v tejto chvíli zrejme teší, že sa nevráti do Leopoldova, kde sa mu rapídne zhoršil zdravotný stav. "Doslova sa ma pýtal, či ide do basy, tak som mu povedala, že veď kde ste teraz, šesť rokov ste v base," povedala Vorobelová.

Pozrite si archívnu reportáž z priebehu konania:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy