Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Fatálne chyby pôrodníc! Ako predísť zámene bábätiek?
Zdielať na

Fatálne chyby pôrodníc! Ako predísť zámene bábätiek?

Zamenili mi dieťa! Toto bola prvá reakcia mamičky v pôrodnici, keď jej miesto ultrazvukom potvrdeného dievčatka priniesli chlapčeka. Prípad sa však nakoniec vyriešil. K zámene novorodencov však občas dochádza a tak sme sa pozreli na to, ako sa vlastne bábätká označujú u nás a ako v zahraničí. Napríklad oproti USA sme veľkí amatéri...

Naposledy sa výmena detí potvrdila na Slovensku pred 5 rokmi v Dolnom Kubíne, kde vymenili dievčatká. Nemocnica za to dostala mastnú pokutu. Známejší je však prípad českých detí z roku 2007, ktoré sa k svojim biologickým rodičom dostali až po roku.

Na Slovensku funguje takzvaná trojaká poistka či kontrola. "Hneď po pôrode má bábätko ako aj matka pripravené číslo, ktoré sa dáva na ruku, okrem tohto čísla je samozrejme pripravený aj náramok, ktoré dostane dieťatko na druhú ruku, taktiež mamička dostane podobný náramok a hneď po pôrode sa ešte aj píše číselné označenie na dieťatko," informovala Zuzana Čižmáriková, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

V porovnaní s USA sme však veľkí amatéri. Únosu či zámene bábätiek sa tu totiž nemusia báť. Matke s novorodencom jednoducho pripevnia GPS. Ak sa mamička od dieťatka vzdiali na istú vzdialenosť, automaticky sa v celej nemocnici uzamknú všetky dvere, zastavia výťahy a spustí alarm. "Keď som chcel synovi posunúť náramok, lebo sa mi zdalo, že ho to tlačí, tak sme v momente mali na izbe bezpečnostnú službu," povedal šťastný otecko.

"Ročne sa v USA narodí 4 milióny detí. Z toho je 12 až 18 detí unesených. Pri takom veľkom počte je to malé číslo, ale veľký problém. Preto okrem bezpečnostných kamier a bezpčnosti na chodbách sme začali pacientom pripevňovať na telo GPS," informovala nás jedna z lekárok.

U nás sa však s takýmito opatreniami zatiaľ neráta...

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články