Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Tlak lekárov pokračuje. Nahradia ich Ukrajinci?
Zdielať na

Tlak lekárov pokračuje. Nahradia ich Ukrajinci?

Prví slovenskí lekári cúvli, niektorí z nich už stiahli svoje výpovede, ktoré masovo podávali iba pár hodín predtým. Ak si to však ďalšie stovky doktorov nerozmyslia a budú trvať na svojich výpovediach, otázkou bude, kto ich nahradí? Špitále už jedno z možných riešení naznačili. O uvoľnené posty lekárov majú záujem cudzinci - najmä Ukrajinci.

Na niektoré voľné miesta po slovenských lekároch by tak mohli nastúpiť ich kolegovia z Ukrajiny, Bulharska či Rumunska. Rumuni a Bulhari sú tiež v Európskej únii, takže ak by si niektorí z nich zrátali, že sa sa im viac oplatí pracovať v našej krajine, možno sa zbalia a prídu. A navyše, u Slovanov by ani rečová bariéra nemusela byť až taká náročná.

Vo viacerých nemocniciach už teraz bežne pracujú lekári, ktorí sa nenarodili na Slovensku. Buď tu vyštudovali a usadili sa, alebo sa priženili.  A pod Tatrami pracujú desiatky ukrajinských lekárov už niekoľko rokov.

Uhliarik zvážať nechce

Oslovili sme preto ministra zdravotníctva s otázkou, či je v jeho plánoch riešenia situácie okrem iného aj zvážaním lekárov zo zahraničia. "Nie, o zvážaní, by som nehovoril. Máme pripravených viacero alternatív, o ktorých budeme rokovať," povedal Ivan Uhliarik. 

Trinástim percentám zo všetkých lekárov už začali plynúť výpovedné termíny. Omnoho dôležitejším dátumom však môže byť najbližšia streda, keď by mal minister zdravotníctva rokovať s lekárskymi odborármi.

ANO

Súvisiace články

Najčítanejšie správy