Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Výpovede lekárov. Podal ju aj šéf lekárskej komory Dragula
Zdielať na

Výpovede lekárov. Podal ju aj šéf lekárskej komory Dragula

Presný počet lekárov, ktorí sa rozhodli podať výpoveď, bude známy koncom budúceho týždňa. V sobotu to potvrdil šéf Lekárskeho odborového združenia Marian Kollár. Výpovede sa pritom sústreďujú v Bratislave. Posledné číslo hovorilo o 1 500 výpovediach, šéf odborárov nechcel prezradiť, či sa tento počet zvýšil výrazne.

„Akcia prebieha tak, ako sme predpokladali,“ vyhlásil. Podanie výpovede potvrdil napríklad aj prezident Slovenskej lekárskej komory Milan Dragula. Kollár zároveň uviedol, že výpovede chcú podať do konca septembra, aby výpovedná lehota bežala od začiatku októbra. Ak by sa lekári skutočne rozhodli odísť, slovenské nemocnice by to pocítili k 1. decembru.

Šéf odborárov zároveň konštatoval, že sú ochotní s ministrom zdravotníctva Ivanom Uhliarikom rokovať. „Ja si myslím, že iná šanca ani nie je,“ povedal. Minister pritom odborárov na spoločné rokovanie vyzval naposledy vo štvrtok.

Chcú presadiť štyri požiadavky

Lekárske odborové združenie žiada presadenie štyroch požiadaviek: dodržiavanie Zákonníka práce, zmenu systému financovania zdravotníctva, zastavenie transformácie nemocníc a zvýšenie platov zdravotníkov. Podľa Kollára všetky požiadavky smerujú k skvalitneniu zdravotnej starostlivosti pre občanov ako aj pre lekárov. „Sme ochotní diskutovať prakticky o všetkom, len nie o ústupe od verejného zdravotníctva,“ vyhlásil Kollár. Odborári totiž tvrdia, že transformácia nemocníc bude znamenať ich privatizáciu a prechod do súkromných rúk. Ministerstvo zdravotníctva SR pritom na transformácii trvá.

Lekárske odborové združenie pristúpilo k reálnemu zbieraniu výpovedí 25. augusta. Vtedy bolo pod deklaráciu o pripravenosti ukončiť pracovný pomer podpísaných 3 827 lekárov z 51 nemocníc. Združenie má takmer dvetisíc členov. Podľa odhadov odborárov pôsobí v súčasnosti v slovenských nemociach okolo 6 tisíc lekárov. Rezort zdravotníctva uvádza číslo 10 tisíc. Podávanie hromadných výpovedí podporila Slovenská lekárska komora, ale aj Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb.

Isifa/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy