Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
ZÁZNAM: Uhliarik napadol lekárov, vraj im ide o peniaze
Zdielať na

ZÁZNAM: Uhliarik napadol lekárov, vraj im ide o peniaze

Štrajk lekárov je podľa ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH) už len a len o platoch. Na výpovede vraj už nemajú dôvod, prezident totiž stopol premenu nemocníc na akciové spoločnosti.

Práve transformácia nemocníc sa stala tŕňom v oku politikov a nespokojných lekárov. Včera sa však prezident Ivan Gašparovič stretol s premiérkou Ivetou Radičovou (SDKÚ). Dohodli sa, že transformácia nemocníc na akciové spoločnosti sa zastaví. PODROBNOSTI TU.

Zvyšovanie platov je nereálne

Vyše 2000 lekárov však naďalej odmieta svoje výpovede stiahnuť. Majú ešte ďalšie tri požiadavky! Jednou z nich je aj zvyšovanie platov. "Štrajk v súčasnej dobe je naozaj o platoch, som pripravený rokovať, ale nevidím dôvod, prečo musia používať pacientov ako rukojemníkov," vyhlásil minister.

Zároveň potvrdil, že súhlasí aj s požiadavkou na dodržiavanie Zákonníka práce a viac zdrojov v zdravotníctve. "Som za rast platov, ale primerane s ohľadom na súčasnú situáciu na Slovensku,“ tvrdí minister. To, čo žiadajú lekári, je v súčasnosti pre slovenskú ekonomiku nereálne.

Tajnosti pred pacientom

Uhliarik stavil aj na propagandu. Aj to by mohol naznačovať dôverný materiál, ktorý získala televízia JOJ koncom minulého mesiaca. Ivan Uhliarik (KDH) riaditeľom odporúča, ako informovať o hroziacom kolapse nemocníc. A čo radšej pred verejnosťou zatajiť... PODROBNOSTI TU.

Lekári sa nemienia vzdať

Ku koncu septembra tohto roka podalo podľa Lekárskeho odborového združenia na Slovensku výpoveď presne 2 411 lekárov v 34 nemocniciach. Medzi zdravotníckymi zariadeniami, v ktorých sa lekári rozhodli podať výpoveď, sú všetky kľúčové fakultné nemocnice.

Ivan Uhliarik_minister zdravotníctva_profil

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy