Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Minister Uhliarik definitívne prehral, akciovky nebudú
Zdielať na

Minister Uhliarik definitívne prehral, akciovky nebudú

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) kapituloval. Vláda totiž zastaví transformáciu nemocníc na akciové spoločnosti. Potvrdil to prezident Ivan Gašparovič po predpoludňajšom utajovanom stretnutí s premiérkou Ivetou Radičovou (SDKÚ).

Uhliarik, ktorý sedí aj na podpredsedníckej stoličke u kresťanských demokratov, za akciovky tvrdošijne bojoval niekoľko mesiacov. Došlo to až tak ďaleko, že sa stali jedným zo štyroch dôvodov hroziaceho kolapsu nemocníc od začiatku budúceho mesiaca. A to z dôvodu hromadných výpovedí lekárov.

"Garantovať môžem jednoznačne, že transformácia do vzniku novej vlády nebude," povedal Gašparovič. "To, čo je v zákone, je posunutie transformácie do júna pri výnimočných okolnostiach a dovolím si tvrdiť, že predčasné voľby výnimočné okolnosti sú, takže ten posun aj v zmysle platného zákona do konca júna možný je," vyhlásila Radičová.

Zároveň dodala, že takýto stav by zabezpečil, aby sa po predčasných voľbách rozhodla nová vláda, ako bude v prípade transformácie pokračovať. 

Akciovky? Príprava na dobrý biznis

Oponenti Ivanovi Uhliarikovi vyčítali, že mu ide predovšetkým o biznis. Preto vraj pripravil transformáciu nemocníc na akciové spoločnosti. Štát totiž platí za svojich poistencov stále málo peňazí a nemocnice sa stále zadlžujú. Odborári sa obávali, že ak sa akciovka dostane do červených čísel, nemocnica bude hľadať záchrancu. A môže skončiť v súkromných rukách.

Minister to popieral a tvrdil, že mu ide len o prehľadnejšie fungovanie zdravotníckych zariadení.

Tajnosti pred pacientom

Uhliarik stavil aj na propagandu. Aj to by mohol naznačovať dôverný materiál, ktorý získala televízia JOJ koncom minulého mesiaca. Ivan Uhliarik (KDH) riaditeľom odporúča, ako informovať o hroziacom kolapse nemocníc. A čo radšej pred verejnosťou zatajiť... PODROBNOSTI TU.

Ku koncu septembra tohto roka podalo podľa Lekárskeho odborového združenia na Slovensku výpoveď presne 2 411 lekárov v 34 nemocniciach. Medzi zdravotníckymi zariadeniami, v ktorých sa lekári rozhodli podať výpoveď, sú všetky kľúčové fakultné nemocnice.

Súvisiace články