Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kolaps nemocníc o 29 dní. Radičová bráni akciovky a Uhliarika...
Zdielať na

Kolaps nemocníc o 29 dní. Radičová bráni akciovky a Uhliarika...

Nie biznis, záchrana zdravotníctva. Tak vidí transformáciu nemocníc na akciovky premiérka Radičová. Postavila sa tak na stranu ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH). Ten je pod obrovským tlakom lekárskych odborárov, na ktorých vytiahol manuál s taktikou osočovania. Už od decembra hrozí totálny kolaps nemocníc.

Len 29 dní nás delí od momentu, keď za z našich zatiaľ ako tak funkčných nemocníc, stanú nemocnice nefunkčné. Vyše 2 000 lekárov svoje výpovede stále nestiahlo.

Akciovka? Príprava na biznis

Lekárski odborári naďalej trvajú na splnení štyroch požiadaviek. Viac TU. Prekáža im najmä chystaná transformácia nemocníc na akciové spoločnosti.

Štát totiž platí za svojich poistencov stále málo peňazí a nemocnice sa stále zadlžujú. Odborári sa obávajú, že ak sa akciovka dostane do červených čísel, nemocnica bude hľadať záchrancu. A môže skončiť v súkromných rukách, ktoré si z poskytovania zdravotnej starostlivosti urobia najmä biznis.

Radičová bráni strašiaceho Uhliarika

"Diskutovali sme o tom na vláde veľmi obšírne. Nie je to privatizácia," zastala sa premiérka ministra Uhliarika. Tak jednoznačne to ale nevidí prezident Ivan Gašparovič. Ten môže celý proces zrejme zastaviť, pretože už odvolaná Radičovej vláda má podľa novej Ústavy SR obmedzené kompetencie.

Odborári sa v stredu zase stretli s Uhliarikom. Stále trvajú na svojich štyroch požiadavkách, medzi ktoré patrí zastavenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti, ale aj rast platov. "Naše stretnutie nás neposunulo ani o krok ďalej, aby sme výpovede stiahli,“ vyhlásil po stretnutí šéf lekárskych odborárov Marian Kollár. Tvrdí pritom, že ich požiadavky sa ani nezačali riešiť. Minister totiž podľa neho venuje čas najmä zastrašovaniu lekárov a pacientov.

Gašparovič: Nech rozhodne nová vláda

"Pán prezident nepovažuje tento proces za uzavretý," vyhlásil hovorca hlavy štátu Marek Trubač. Podľa prezidenta by mal o transformácii, ktorá je výrazným zásahom do budúcnosti slovenského zdravotníctva, rozhodnúť kabinet, ktorý vzíde z nadchádzajúcich predčasných volieb.

O zastavenie transformácie sa pokúšala opozičná strana Smer-SD. Jej poslanec a exminister zdravotníctva Richard Raši predložil na októbrovej schôdzi parlamentu pozmeňujúci návrh k novele zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch.

Ním chcel novelizovať zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, a to vypustením ustanovení o transformácii. O jeho návrhu sa napokon ani nehlasovalo.

Opozícia už predtým avizovala, že ak jej návrh neprejde, na ďalšiu schôdzu parlamentu predloží nový.

Ivan Uhliarik_minister zdravotníctva_profil

SITA

noviny.sk

Ministerstvo zdravotníctva stavilo v spore o nemocnice na škandalizovanie lekárskych odborárov či zatajovanie informácií. Mohol by tomu nasvedčovať komunikačný manuál, ktorý sa podarilo minulý týždeň získať televízii JOJ. Viac o stratégii ministerstva TU.

noviny.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy