Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
ZÁZNAM: 33 dní a príde kolaps. Uhliarikovi sa nedarí
Zdielať na

ZÁZNAM: 33 dní a príde kolaps. Uhliarikovi sa nedarí

Už len 33 dní a slovenské nemocnice čaká kolaps. A to v prípade, ak lekári nestiahnu svoje výpovede. Tí sa sťažujú na neprimeraný nátlak zo strany rezortu zdravotníctva, ktoré vedie nominant KDH Ivan Uhliarik. Preto požiadali o stretnutie odstupujúcu premiérku. Iveta Radičová stále mlčí, o problémoch nemocníc verejne nehovorí.

Vzťahy medzi lekármi a ministrom Uhliarikom sú viac ako napäté. Rezort chce za každú cenu dokončiť transformáciu nemocníc na akciové spoločnosti.

Akciovky a potom privatizácia

Odvoláva sa pritom na rozhodnutie parlamentu. Odborári však tvrdia, že je to príprava na privatizáciu zdravotníctva.

Uhliarik ale tento týždeň po prvýkrát pripustil, že na transformáciu vlastne nemá mandát. Odstupujúci kabinet totiž už musí len dovládnuť do predčasných volieb.

Pomôže zmena Ústavy?

Možnosťou je aj zásah prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorý môže na základe novej Ústavy stopnúť zásadné rozhodnutia odvolanej vlády. "Žiadame nevyhrocovať situáciu zo strany vlády, ktorá stratila mandát na prijímanie zásadných rozhodnutí," zdôrazňujú lekárske odbory.

Lekári tvrdia, že ich nezastaví ani nátlak, ktorý na nich cez riaditeľov nemocníc vytvára ministerstvo zdravotníctva. Tomu nasvedčuje aj dokument Ivana Uhliarika, ktorý získala televízia JOJ. "Odporúčam vám vo vašich vyjadreniach rozdeľovať lekárov a odborárov," píše sa okrem iného v dokumente.

noviny.sk

noviny.sk

Nátlak a rušenie oddelení

Ku koncu septembra tohto roka podalo podľa Lekárskeho odborového združenia výpoveď 2 411 lekárov v 34 nemocniciach. "Treba očakávať aj veci, ktoré môžu byť nepopulárne," varoval na oficiálnej tlačovke Uhliarik pacientov. Jedným z nich môže byť spájanie oddelení. Ako príklad spomenul spojenie ortopedického a traumatologického oddelenia.

Súvisiace články