Oblačno
13°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Zľavám za recepty v lekárni má byť koniec
Zdielať na

Zľavám za recepty v lekárni má byť koniec

Zákaz vernostných systémov na lieky na predpis, ako aj zrušenie reťazcov verejných lekární je o čosi reálnejšie. Vláda na svojom mimoriadnom piatkovom rokovaní odobrila rozsiahle zmeny v návrhu novely zákona o liekoch, medzi ktorými sú aj spomínané opatrenia.

Ministerstvo zdravotníctva navrhlo v novele zákona vypustiť ustanovenie o vernostnom systéme, nakoľko tieto opatrenia s marketingovým charakterom podľa neho oslabujú odborný a zdravotnícky charakter činnosti.

O pacienta sa má bojovať odbornosťou

"Konkurenčný boj medzi verejnými lekárňami o pacienta sa má viesť na odbornej úrovni," konštatuje rezort, ktorý navrhuje zakázať poskytovanie peňažných či nepeňažných plnení, výhody a dary pri liekoch, dietetických potravinách i zdravotníckych pomôckach, ktoré sú vydávané na lekársky predpis.

Ministerstvo chce zrušením takýchto benefitov odstrániť praktiky, ktoré vedú k zvyšovaniu spotreby liekov, vrátane tých, ktoré nie sú viazané na lekársky predpis. Ako rezort konštatuje, každá činnosť podporujúca spotrebu liekov, je v rozpore s cieľmi štátnej zdravotnej politiky.

Dr. Max sa bráni petíciou

Proti rušeniu vernostných systémov vystúpila spoločnosť Mirakl, prevádzkovateľ siete lekární Dr. Max. Okrem hromadnej pripomienky, ktorú k zákonu podali, začali aj petíciu za zachovanie vernostných systémov. Doposiaľ sa pod ňu podpísalo 20 tisíc ľudí, pričom podľa generálneho riaditeľa Dr. Max Tomáša Slechana očakávajú, že ďalšie podpisy pribudnú ešte počas októbra, kedy bude petícia trvať. Následne ju chcú predložiť poslancom NR SR.

Pacient nie je konzument

Ako uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská po skončení rokovania vlády, motívom zmeny preloženého liekového zákona je, že pacient nie je klasický konzument. "Pacient sa má liečiť a legislatíva, ktorá vedie k tomu, aby sa podporovala nie liečba, ale konzumácia liekov, nie je správna,“ uviedla .

Ako dodala o petícii za zachovanie vernostných systémov vie. Odmieta však, že by ministerstvo bralo ľuďom peniaze, aj keď to tak subjektívne môžu ľudia chápať. Vernostné systémy podľa nej skôr popudzujú ľudí k tomu, aby kupovali aj veci, ktoré v skutočnosti nepotrebujú, čo v konečnom dôsledku znamená, že pacient utratí v lekárni viac.

Lieky vraj zdražejú

Podľa podpredsedu SDKÚ-DS Viliama Novotného sa vláda Roberta Fica chystá zdražovať lieky pre chorých, a to najmä dôchodcov. Kabinet vraj podľahol lobistickým tlakom niektorých lekárnikov, ktorí si neželejú dávať zľavy a deliť sa o svoj zisk. Kritizuje to, že pacienti nebudú môcť dostať legálne zľavu na doplatky za lieky predpísané na recept.

“Najmä dôchodcovia majú do mesiaca predpísaných päť-šesť receptov, tak tá zľava, ktorú môžu vo vernostnom systéme dostať, sa pohybuje od 5 do 10 eur,“ upozornil. Za osem mesiacov fungovania vernostného systému od decembra 2011 do júla 2012 podľa Novotného ušetrili chorí a predovšetkým dôchodcovia vďaka vernostnému systému viac ako 2 mil. eur.

Vláda dnes okrem toho rozhodla o zvýšení daní, viac v reportáži Slávky Jankovičovej.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články