Jasno
25°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Nádcha či alergia. Rozoznať je to ťažké...
Zdielať na

Nádcha či alergia. Rozoznať je to ťažké...

BRATISLAVA / Máte nádchu, kašlete a necítite sa dobre? Pozor, nemusí ísť o prechladnutie či chrípku. Vinníkom môže byť alergia. Odlíšiť alergiu od bežného ochorenia, však nie je také jednoduché.

Nachladnutie alebo alergia?

Nie všetci pacienti, ktorí v tomto období zavítajú k lekárovi, sú skutočné prechladnutí. Za ich chorobou sa môže skrývať alergia a to dokonca aj na jeseň. "Tí, ktorí sú alergickí, sú náchylnejší na ochorenia a skôr ochorejú," hovorí detská lekárka Katarína Šimovičová.

Alergická reakcia je totiž zápalom sliznice horných dýchacích ciest. Jednoducho povedané, naruší sa tam ochranný film a je to. "Nastane ochranná tvorba hlienu v nose," dodáva Šimovičová.

Alergické príznaky trvajú len jeden deň

Rozpoznať či ide o nachladnutie alebo alergiu však nie je vôbec jednoduché. Klasické alergické príznaky totiž budete mať iba jeden deň. "Pri alergii sú sliznice v nose opuchnuté a namodralé," uviedol praktický lekár Peter Lipták.

"Okamžite do 24 hodín tam nasadá vírusová infekcia. V 99 % prípadov a s tým potom pacienti prídu," hovorí detská lekárka Katarína Šimovičová

Lieky na nádchu nepomôžu

Bežné lieky na nádchu však v začiatočných štádiách nepomôžu. Sliznicu v nose to totiž ešte viac podráždia. Pomôcť môžu jedine lieky na alergiu. A ak  v istom období roka bývate často chorí, lekár siahne práve po nich. "A urobí to to, že vám prejde tá nádcha. Tak pravdepodobne keď nasadíte liek proti alergii, tak na vašej nádche sa bude podieľať nejaká alergická zložka," hovorí Peter Lipták.

V októbri síce pele v ovzduší nie sú, no do popredia sa dostávajú iní nepriatelia. Ak začnete kýchať pri hrabaní lístia alebo vás začne svrbieť v nose, môže ísť o alergiu na huby a plesne. A v domácnosti na nás číhajú roztoče. "Patrí medzi najagresívnejšie alergény, takže spôsobujú veľmi často aj astmu," hovorí imunológ Boris Hruškovič. Pri alergii je dôležité sebapozorovanie, odhaliť alergiu môže trvať aj tri roky.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články