Jasno
22°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Boj proti alergiám. Chystá sa novela zákona
Zdielať na

Boj proti alergiám. Chystá sa novela zákona

KOMÁRNO / Koncentrácia peľu ambrózie a následne aj alergických reakcií stúpa práve v týchto dňoch. Najhoršie sú na tom alergici na juhu krajiny. Nemajú kopce ani výškové budovy, ktoré by narušili prúdenie vzduchu, a tým preriedili agresívne pele v ovzduší. Prísnejší zákon na ničenie ambrózie je zatiaľ v nedohľadne.

Zrno peľu ambrózie sa šíri vetrom

Len rovina, množstvo polí a neudržiavaných pozemkov. "Tu je ten priestor na šírenie peľového zrna ambrózie, ktorý je schopný vetrom sa šíriť až niekoľko stoviek kilometrov," hovorí imunologička Svetlana Hadvabová.

Netromfne ho ani smog hlavného mesta, a tak z neho alergici z juhu Slovenska, ak môžu, v čase vysokej koncentrácie v ovzduší, radšej domov ani nechodia. "To isté vidíme aj u ľudí, ktorí pracujú v zahraničí, akonáhle sa vrátia domov, do 2-3 dní pociťujú, že tie prejavy alergie sa zhoršia, začnú prskať, majú opuchnuté oči, slzia, kýchajú a podobne," tvrdí imunologička.

Je doslova na každom rohu

U nás síce zákon prikazuje odstraňovať ambróziu z pozemkov, napriek tomu je doslova na každom rohu. Majiteľom zarastených pozemkov evidentne nevadí a dokonca sa zdá, že nič o nich nevedia ani tí, ktorí by ich za invázne buriny mali postihovať. "Som z toho trošičku sklamaná, že sa nedokážeme postarať o to, aby tá ambrózia bola skosená predtým, než začne vypelovať," hovorí imunologička Svetlana Hadvabová.

"Na náš úrad v tomto roku neboli hlásené žiadne výskyty inváznych rastlín," uviedol Martin Bičan, Okresný úrad životného prostredia Komárno. Zdá sa, že kde niet viny, niet vinníka. Aj keď alergici vedia o tom svoje. Kto by si myslel, že sa ho to netýka je na veľkom omyle. "V minulosti sme pozorovali tú astmu až okolo jedného roka, ja už som mala na ambulancii dieťa, ktoré malo 6 mesiacov a malo astmatický záchvat, nezriedka sa prvé prejavy alergie objavia aj v staršom veku, po 70-tke dokonca," dodáva imunologička.

Problematiku má vyriešiť novela zákona

Problematiku inváznych rastlín má riešiť chystaná úprava zákona. "Najvýraznejšia zmena spočíva v tom, že vlastník bude povinný odstraňovať inávzne druhy zo svojich pozemkov na vlastné náklady," uviedol hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano.

Ak si však pozemok s ambróziou kompetentní nevšimnú, jej odstránenie aj naďalej zostáva na dobrej vôli majiteľa.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články