Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
OTVORENÁ SPOVEĎ: Takto som porazila depresiu
Zdielať na

OTVORENÁ SPOVEĎ: Takto som porazila depresiu

BRATISLAVA / Psychiatrické ambulancie vlani ošetrili takmer 400 tisíc ľudí. Najčastejšou diagnózou je depresia a počet prípadov stále stúpa. Napriek tomu, že trápi mnohých, nie každý má odvahu o depresii hovoriť. Táňa, ktorá trpí silnou depresiou, odvahu napriek tomu našla.

Myslím na samovraždu

Táňa v manželstve nebola šťastná. Keď vyšetrenie jedného dňa odhalilo že má rakovinu, pocítila, že ďalej už nevládze. "Myslím na samovraždu. Už som to raz spravila, zjedla som veľa tabletiek. Záchránilo ma to, že som sa ráno zobudila," priznáva so slzami v očiach Táňa.

Po návrate z nemocnice sa pokúšala opäť zaradiť do života, no nedokáže žiť ako pred tým. Ani doma, ani v práci. "Vždy sa to vráti. Stále plačem a som sama schúlená v rohu izby," dodáva pacientka s depresiou Táňa.

Čo je depresia

O depresii sa dá hovoriť vtedy, ak pocity extrémneho zúfalstva, beznádeje a smútku pretrvávajú minimálne dva týždne. Počet ľudí s depresiami na slovensku rastie. Čoraz viac ju lekári diagnostikujú mladým ľudom medzi dvadsiatym a tridsiatym rokom života. "Na základe prieskumu lekárov je to až 12 percent. Predpokladá sa, že v roku 2020, to bude jeden z vedúcich problémov," upozorňuje psychiater Ján Pečeňák.

Len tretina ľudí trpiaca depresiou vyhľadá lekára. Každý tretí človek nad 50 rokov má depresiu. "Človeka nebaví nič, čo ho bavilo predtým. Pri tých najťažších stavoch má dokonca problém umyť si zuby," hovorí psychiater.

Pohyb je veľmi dôležitý

Tánin stav sa zlepšuje po tom, ako vyhľadala odborníkov a začala svoj stav aktívne riešiť. Lekári odporúčajú hľadať východisko aj v zdravom životnom štýle. "V prvom rade dobrá životospráva, na príklad fyzické cvičenie a rozvíjanie záujmov. Neplatí to len pri ťažkých prípadoch depresia ale aj ako naozaj účinná depresia," radí psychiater Pečeňák.

Podľa odborníkov za veľké množstvo depresií možu vyššie nároky v zamestnaní, rýchle životné tempo, potreba uspieť v živote. Keď už depresia objaví, treba tento problém riešiť čím skôr a vyhľadať odborníka.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

Flickr

Súvisiace články