Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Každý 4. človek si prešiel depresiou. V zime nás trápi častejšie
Zdielať na

Každý 4. človek si prešiel depresiou. V zime nás trápi častejšie

BRATISLAVA / Hoci sa to nezdá, depresia je mimoriadne nebezpečná choroba. Mnohí si jej príznaky zamieňajú s lenivosťou. No nechuť niečo robiť, náladovosť, nespavosť môžu znamenať depresiu. Zájsť môže až k halucináciám. Ľahšou formou si podľa odborníkov prešiel každý 4. či 5. človek. No ak máte pocit, že nad vami vyhráva, vyhľadajte pomoc odborníka...

Nemýľte si depresiou s lenivosťou

"Depresia všeobecne má spoločné znaky ako vyčerpanosť, únava, nespavosť, kolísanie váhy, náladovosť, nižší výkon, nižšia sexuálna potencia... Tie najľahšie formy depresie nepotrebujú medikamentóznu liečbu, ale potrebovali by určite nejakú podporu a náhľad na to, ako s takouto formou depresie zachádzať.

Potom sú už ale ťažšie formy, pri ktorých hovoríme o vystupňovaných príznakoch, klinických symptómoch. Tam už je potreba aj tá medikamentózna liečba," upozorňuje psychologička a terapeutka Dagmar Cáková.

Každý 4. človek...

Podľa odborníkov až 23% ľudí, čo je približne každý 4. či 5. človek si prešlo depresívnym stavom aspoň raz za život. Depresia má pritom viacero foriem. Ľahšiu relatívne zvládame aj my. Pomoc môžeme vyhľadať aj u svojich blízkych. "Empatický, tolerantný prístup, podpora, nekritizovanie, nepodceňovanie týchto príznakov. Nie je to lenivosť, často u detí sa to takto zamieňa," hovorí Cáková.

Sezónna zimná depresia

Dostať sa do depresie pritom v tejto dobe vôbec nie je ťažké. V poslednom čase tiež stúpol počet ľudí trpiacich touto chorobou. "Sú také formy depresie - napríklad sezónna zimná depresia, kde je to aj o stravovaní, slnení sa, teda slnečná terapia, dostatok vitamínov, nejaká pracovná aktivita a vôbec zachovanie toho denného režimu je základ prevencie."

Ak ste však na druhej strane a chcete pomôcť niekomu trpiacemu depresiou, musíte si uvedomiť, že dobre mienené rady ako "vzchop sa, premôž sa" dosiahnu presný opak. Postihnutý sa skutočne nedokáže vzchopiť...

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články