Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Facebook spôsobuje depresie a izoláciu. 36 % ľudí je frustrovaných
Zdielať na

Facebook spôsobuje depresie a izoláciu. 36 % ľudí je frustrovaných

Sociálne siete ako Facebook množstvo vecí zjednodušujú. Hoci sme na jednej strane veľmi rýchlo informovaní, má to aj tienistú stránku. Vedci robili testy, ktoré ukazujú, že ľudia, ktorí trávia na Facebooku príliš veľa času sú izolovanejší a častejšie v depresiách.

Pochopiteľne sa teda naskytá otázka, či osamelých ľudí viac priťahujú sociálne siete, alebo neustále surfovanie časom vyústi v osamelosť. Výskum berlínskej Humboldtovej univerzity a darmstadskej Technickej univerzity k jednoznačnému záveru nedošiel. Odhalil však, že trávenie času na sociálnych sieťach môže viesť k negatívnym pocitom.

Ovplyvňuje spokojnosť so životom

Nemeckí vedci skúmali 600 užívateľov Facebooku. Výsledky ukazujú, že sociálna sieť môže spôsobiť veľkú závisť a taktiež negatívne ovplyvniť celkovú spokojnosť so životom, predovšetkým u pasívnych užívateľov.

Ľudia, ktorí komunikujú relatívne málo často, ale čítajú si príspevky svojich priateľov, klikajú na ich fotografie, majú tendenciu byť menej spokojní s vlastným životom. Výskumníci sa taktiež pýtali užívateľov na možné príčiny, prečo môže používanie Facebooku prebúdzať pocity frustrácie.

36 percent ľudí je frustrovaných

"Závisť" bola v odpovediach označené takmer v 30 percentách prípadov. 20 percent ľudí zase mrzel nedostatok ohlasov na ich vlastné príspevky zo strany ostatných užívateľov. 36 percent opýtaných uviedlo, že v "niekedy veľmi často" cítia z Facebooku frustráciu.

Najväčšiu závisť budia fotografie z dovoleniek alebo odpočinkové aktivity ostatných užívateľov nasledované spoločenskou interakciou. Tou sa myslí aj fakt, že niekto z našich virtuálnych priateľov dostal viac praní k narodeninám ako on sám. V reálnom živote je podľa vedcov závisť podnecovaná úspechom, talentom či majetkom iných.

Prezentujeme sa čo najlepšie

Na sociálnej sieti sa snaží každý prezentovať čo najlepšie a užívatelia svoje statusy častokrát prikrášľujú. Podľa výskumníkov sa počet facebookových priateľov stáva referenčnou skupinou, podľa ktorej ľudia porovnávajú vlastnú popularitu a úspech.

"Závisť môže na sociálnych sieťach kvitnúť a byť ešte intenzívnejšia v prípade pasívnych užívateľov," napísali vedci. "S ohľadom na skutočnosť, že používanie Facebooku je celosvetový fenomén a závisť je univerzálny pocit, je veľa ľudí vystavených týmto bolestným následkom," dodávajú vedci.

Šéf medzi priateľmi na Facebooku. Áno či nie?

Prístup k vašim rodinným fotografiám, prehľad denných statusov aj zoznam priateľov - to všetko uvidí váš šéf, ak si ho na sociálnej sieti pridáte do zoznamu priateľov. Na druhej strane, ak tak neurobíte, môžete svojho nadriadeného uraziť. Čo robiť?

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články