Polojasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Zabúdame na pravopis. Aj vďaka sociálnym sieťam
Zdielať na

Zabúdame na pravopis. Aj vďaka sociálnym sieťam

Máte pocyt, že sa dývate na absolútne zlí text? Tak je váš pocit na správnom mieste. Napriek tomu vôbec nejde o netradičnú záležitosť. Určite sa so zlým pravopisom stretávate každodenne na sociálnych sieťach. Ľuďom už akosi stačí sa len dorozumievať. Na forme nám vo všeobecnej rovine prestáva záležať. Vrátime sa nebodaj do jaskýň a výjavom na stenách?

Neponáhľajme sa

Na to, že je doba rýchla, nie je potrebné nejako extra upozorňovať. Avšak práve preto, že sa neustále niekam ženieme, zabúdame na to, či to, čo povieme, respektíve napíšeme, má aj správnu formu. Najmä časté užívanie sociálnych sietí a písanie krátkych textových správ nás podporuje v tom, že nepíšeme gramaticky správne.

Prenášame chyby

Ypsilony, dĺžne, čiarky, alebo interpunkčné znamienka. Na to, čo nás naučili na základných školách, sa už akoby zabudlo. Vysoká tolerancia pravopisných chýb však môže viesť k robeniu rovnakých chýb aj vo formálnom živote. Práve vďaka tomu sa môžeme dostať do nepríjemnej situácie pri vybavovaní dôležitých oficiálnych záležitostí.

Zvykli sme si

Ak si otvoríte svoje konto na sociálnej sieti, nemusíte hľadať dlho a objavíte „hrúbky“ a „tvrdky“, ktoré bijú do očí. Pritom sme si na ne akosi zvykli. Podľa odborníkov nám ide hlavne o to, aby sme sa dorozumeli. Ak niekto ignoruje interpunkciu, je to ešte v norme. Avšak nesprávne používanie „y“ a „i“ už môže byť problém. Vizuálne si totiž pamätáme to, ako je to nesprávne... a začneme si zvykať. Mali by sme si preto dávať väčší pozor nielen na to čo, ale aj ako to píšeme.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO

ISIFA, facebook

Súvisiace články