Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Nový vedecký objav je nádejou v liečbe rakoviny!
Zdielať na

Nový vedecký objav je nádejou v liečbe rakoviny!

BRATISLAVA / Keď na ulici stretnete niekoho bez vlasov, mnohým napadne, že je za tým rakovina. Tomu však bude zrejme onedlho koniec. Minimálne ženy, ktoré trpia rakovinou prsníka, majú novú nádej. Vďaka novinke z Veľkej Británie im počas liečby vlasy nemusia vypadať.

Keď som našla vlasy na vankúši...

"U mňa to prišlo vtedy keď mi lekár povedal: dostanete chemoterapiu a vypadnú vám vlasy," hovorí pani Anka. Prekonala rakovinu prsníka,však v tej chvíli vôbec netušila čo ju čaká.

"Až vtedy, keď som našla prvé vlasy na vankúši, tak to bolo... Myslela som si že plač mi pomôže," opisuje. Vlasy jej úplne vypadli počas dvoch týždňov od začatia liečby chemoterapiou.

Je to najnepríjemnejší vedľajší účinok

Ženy s rakovinou prsníka však majú nádej, že im vďaka prístroju, ktorý je momentálne u nás v testovacej prevádzke, vlasy počas liečby nevypadajú. Systém funguje na princípe ochladzovania pokožky. Čím sa zníži prekrvenie vlasových buniek a chemoterapia ich následne nezasiahne v takej veľkej miere.

"Pre nás má zmysel aj to, keď len jednej pacientke nevypadajú vlasy," hovorí klinický onkológ MUDr. Juraj Detvay PhD. Pre ženy je totiž strata vlasov veľmi traumatizujúca. Túto nedobrovoľnú a radikálnu zmenu výzoru ženy považujú za najnepríjemnejší vedľajší účinok liečby.

Ostáva teda len dúfať, že v dohľadnom období bude takýchto zariadení v nemocniciach, ktoré skvalitňujú život pacientov, oveľa viac.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy