Oblačno
18°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Obezita je choroba. Lekári ju zaradili medzi ochorenia
Zdielať na

Obezita je choroba. Lekári ju zaradili medzi ochorenia

BRATISLAVA / Aj ked všetci vieme, že obezita sa podpisuje na zdraví negatívne, doteraz to bol skôr pojem, či opis súvisiaci s nadmernou hmotnosťou. No najnovšie ju americkí lekári zaradili do oficiálneho zoznamu chorôb, takže je klasifikovaná ako rakovina, či schizofrénia. Smutné je však to, že si za túto diagnózu môžeme väčšinou sami.

Obezitou trpí viac ako polovica Slovákov

Narozdiel od Ameriky, u nás nie je obezita v oficiálnom zozname chorôb, ale aj naši lekári jasne konštatujú, že ide o chorobu. " Ide o civilizačné ochorenie," informuje hovorkyňa ÚVZ Lenka Skalická.

To sa podpisuje pod radu následkov od infarktu, cukrovku či iné. Počet obéznych Slovákov je alarmujúci. "Je to viac ako polovica, až 60 percent," tvrdí Skalická. U mužov je situácia ešte horšia ako u žien, aj keď u oboch pohlaví je väčšina ľudí s nadmernou hmotnosťou či obezitou.

Len treba chcieť

U žien má normálnu hmotnosť len 44 percent, zvyšok 56 percent má nadváhu či obezitu u mužov má optimálnu váhu len 31 percent a až 69 percent má nadváhu. Američania sa snažia s touto chorobou bojovať.

Server CNN health zverejňuje fotky úspešných príbehov ľudí, ktorým sa podarilo schudnúť. Dá sa to, len treba chcieť...

Téme sa venuje reportér Laco Ďurkovič. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články