Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pápežova encyklika viní z globálneho otepľovania ľudskú činnosť
Zdielať na

Pápežova encyklika viní z globálneho otepľovania ľudskú činnosť

VATIKÁN / Pápež František zverejnil svoju druhú encykliku. Hovorí o ochrane životného prostredia a pápež sa s ňou obracia na všetkých ľudí, nielen na veriacich. Hlavnou príčinou otepľovania, ktoré ničí planétu, je podľa hlavy katolíckej cirkvi ľudská činnosť. Pápež v texte poukazuje na to, že za neúspech rokovaní o ekológii môže podriadenosť politiky financiám.

"Mnohé vedecké štúdie upozorňujú, že väčšia časť globálneho otepľovania v posledných desiatkach rokov je dôsledkom veľkej koncentrácie plynov so skleníkovým efektom (oxid uhličitý, metán a ďalšie), ktoré sa vypúšťajú hlavne v dôsledku ľudskej činnosti," píše sa podľa agentúry AFP v encyklike.

Najautoritatívnejší dokument

Encyklika je najautoritatívnejší dokument, aký môže pápež vydať. Vždy sa zaoberá otázkami, ktoré cirkev v danej chvíli považuje za najdôležitejšie. František prevzal svoje meno po svätom Františkovi z Assisi, ktorý je patrónom ekológie.

Od svojho nástupu do funkcie v marci 2013 zmienil vzťah človeka a prírody už v niekoľkých svojich vystúpeniach. Napríklad vlani v januári uviedol pred diplomatmi vo Vatikáne: "Boh vždy odpustí, my odpúšťame niekedy, ale keď sa s prírodou zle zaobchádza, tá neodpúšťa nikdy".

SITA

Pápež opäť varuje, že toto storočie môže byť svedkom vážnych klimatických zmien a ničenia ekosystémov, pokiaľ sa nič neurobí. "Ľudstvo si musí uvedomiť, že je nevyhnutné pozmeniť životný štýl, výrobu a spotrebu. A to s cieľom bojovať proti otepľovaniu, teda aspoň proti ľudským príčinám, ktoré ho vyvolávajú či zvyšujú."

Je potrebné okamžite konať, zdôraznil František na adresu medzinárodného spoločenstva. Vyzýva podľa agentúry AP k odvážnej kultúrnej revolúcii s cieľom napraviť to, čo nazýva "štrukturálne zvrhlý" ekonomický systém.

Systém podľa neho umožňuje bohatým vykorisťovať chudobných a robí zo Zeme "ohromnú kopu špiny". Pápež vyzval všetkých obyvateľov planéty k zodpovednosti.

Predstavenie viacerými

Univerzálnosť textu Vatikán podporil tým, že encykliku predstavili novinárom ghanský rímskokatolický kardinál, grécky pravoslávny teológ, nemecký ateistický vedec a americká ekonómka a katolíčka.

SITA

Pápež vyzýva krajiny sveta, aby znižovali množstvo skleníkových plynov v ovzduší. Tým podľa komentára stanice France25 nepriamo označuje hlavne Spojené štáty a Čínu, ktorých výroby najviac znečisťujú životné prostredie a ktoré sa zdráhajú to zásadne zmeniť.

Zodpovednosť v rukách veľmocí

Zodpovednosť za zlepšenie stavu leží podľa Františka na ekonomických veľmociach. "Nadišiel čas pristúpiť na určité obmedzenie (ekonomického) rastu v niektorých častiach sveta a poskytnutie zdrojov pre zdravý rast v iných častiach sveta," verí pápež.

SITA

Zatiaľ je ale podľa neho úsilie na zlepšení životného prostredia často neúspešné pre odpor mocných a nezáujem ľudí. "Ekonomický záujem dokáže veľmi ľahko prevážiť nad všeobecným blahom a zmanipulovať informácie vo svoj prospech," cituje AFP z encykliky.

Encykliku ihneď uvítali organizácie na ochranu životného prostredia. Text napríklad podľa vedca Veerabhadrana Ramanathana z amerického oceánografického ústavu povedie ľudí najskôr k väčšej zodpovednosti.

Politizovanie viery

Encyklika so 191 stranami podľa AP vyvolá nevôľu u mnohých konzervatívcov vo svete vrátane Spojených štátov.

"Nemyslím, že by sme mali politizovať našu vieru. Myslím si, že náboženstvo nám má pomáhať stať sa lepšími ľuďmi a menej by sa malo zaoberať vecami, ktoré zasahujú do politiky," povedal republikánsky kandidát na amerického prezidenta, katolík Jeb Bush. Nie je zďaleka sám, kto si myslí, že pápež sa nemá zapájať do debaty o príčinách a riešení otepľovania.

Pápežovu encykliku predstavili svetu, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy