Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vatikán sa rozhodol oficiálne uznať Palestínsky štát
Zdielať na

Vatikán sa rozhodol oficiálne uznať Palestínsky štát

VATIKÁN / Vatikán oficiálne uzná palestínsky štát. Zmluvou, ktorú obe strany vypracovali, ale čaká na oficiálny podpis, presúva Svätý stolec podľa agentúry AP svoje diplomatické kontakty z Organizácie pre oslobodenie Palestíny priamo k štátu Palestína. Izrael vyjadril nad nadviazaním vatikánsko-palestínskych vzťahov sklamanie.

Vatikán privítal rozhodnutie Valného zhromaždenia OSN v roku 2012 uznať palestínsky štát. Ale zmluva je prvým právnym dokumentom vyjednaným medzi Svätým stolcom a palestínskou samosprávou a predstavuje tak oficiálne diplomatické uznanie.

Aj keď Vatikán už od minulého roka eviduje palestínskeho veľvyslanca pri Svätom stolci ako zástupcu palestínskeho štátu.

Štát existuje

"Áno, je to uznanie, že štát existuje," uviedol vatikánsky hovorca Federico Lombardi.

"Vatikán nie je len štát. Vatikán reprezentuje stovky miliónov kresťanov po celom svete, vrátane Palestínčanov a má obrovský morálny význam," cituje ministra zahraničných vecí Palestíny Husama Zomlota New York Times.

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás má v sobotu navštíviť pápeža Františka, a to pred kanonizáciou dvoch nových svätcov zo Svätej zeme, ktorá sa uskutoční o deň neskôr.

Izraelská nevôľa

Nevôľu nad uznaním Palestíny prejavilo izraelské ministerstvo zahraničných vecí, podľa ktorého to nepomôže mierovému procesu a odďaľuje to palestínske vedenie od návratu k bilaterálnym izraelsko-palestínskym jednaniam.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok v rámci záveru volebnej kampane pred marcovými voľbami prisľúbil, že v prípade jeho znovuzvolenia palestínsky štát nevznikne.

Palestínska samospráva tvrdí, že hlasovaním vo Valnom zhromaždení OSN ju v roku 2012 uznalo viac ako 130 krajín.

Pozrite si priložené video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy