Skoro jasno
10°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Izrael a Palestína predĺžili prímerie
Zdielať na

Izrael a Palestína predĺžili prímerie

Zdroj: SITA

GAZA / Izrael a Palestína predĺžili o ďalších 24 hodín prímerie, ktoré vypršalo v pondelok večer. Medzi oboma stranami však naďalej pretrvávajú značné rozdiely brániace dohode.

Predstaviteľ hnutia Fatah Azzám al-Ahmad oznámil, že napriek predĺženiu pokoja zbraní nebol na rokovaniach v egyptskej Káhire dosiahnutý žiaden pokrok v snahe vyriešiť konflikt medzi Izraelom a Hamasom v Pásme Gazy.

"Dúfame, že každá minúta nasledujúcich 24 hodín bude využitá na dosiahnutie dohody. Ak však neuspejeme, násilie bude pokračovať," vyhlásil al-Ahmad na káhirských mierových rokovaniach medzi Izraelom a Palestínčanmi, ktoré sprostredkúva Egypt.

Izrael v záujme dosiahnutia mieru vyzval na odzbrojenie militantného hnutia Hamas, ktoré však túto požiadavku odmieta. Hamas zas požaduje napríklad vybudovanie prístavu a letiska v Pásme Gazy.

SITA

Hnutie žiada aj prepustenie svojich väzňov v izraelských väzniciach a otvorenie hraničných priechodov ako aj uvoľnenie blokády pásma.

Izrael už naznačil, že s poslednými požiadavkami by mohol súhlasiť. Židovský štát opakovane varoval, že v prípade pokračovania raketového ostreľovania izraelského územia, operáciu v Pásme Gazy nezastaví.

SITA


Ofenzíva v Gaze si už vyžiadala životy viac než dvetisíc Palestínčanov, z toho mnohých civilistov. Izrael hlási 64 mŕtvych vojakov a troch civilistov. Svoje domovy muselo opustiť 425 000 obyvateľov pásma Gazy, čo vedie k humanitárnej kríze.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy