Jasno
11°
Bratislava
Stovky aktivistov Fatahu sú väznení, drží ich Hamas
Zdielať na

Stovky aktivistov Fatahu sú väznení, drží ich Hamas

Zdroj: SITA

GAZA / Predstavitelia hnutia Fatah palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása uviedli, že rivalské palestínske hnutie Hamas ovládajúce Pásmo Gazy umiestnilo množstvo jeho aktivistov do domáceho väzenia. Viacerých z nich strelili do nohy, keď sa pokúsili ujsť.

Jeden z aktivistov Fatahu Samí Abú Lašín povedal, že ozbrojenec Hamasu mu v júli strelil do oboch nôh. Abú Lašín sa momentálne lieči zo zranení v jordánskej nemocnici, čo bude trvať niekoľko mesiacov.

Incident sa stal napriek dohode o deľbe moci zo začiatku roka medzi islamskými lídrami Hamásu a lídrom Fatahu Abbásom.

Zástupcovia oboch palestínskych frakcií sú súčasťou palestínskej delegácie, ktorá vyjednáva prímerie s Izraelom na Egyptom organizovanom mierovom rokovaní v Káhire. Predstavitelia Hamasu obvinenia členov Fatahu odmietli.

Člen Fatahu prehovoril

Jeden z aktivistov prehovoril, no zo strachu, že sa Hamas pomstí jeho spolubojovníkom, chce zostať v anonymite.

"Dvestopäťdesiatim členom povedali, aby zostali doma. Stodvadsaťpäť z nich ich príkaz neuposlúchlo, preto na nich strieľali. Desať obetí previezli do nemocnice," opisuje.

SITA

"Hamás nechce, aby sa hlas Fatahu ozval v Gaze," dodáva. "Môžu mať strach z revolúcie," konštatuje pre The Times of Israel.

Ak niektorý z aktitivstov v Gaze chce odísť, či zmeniť svoju adresu, musí o tom upovedomiť Hamas.

"Každý člen Fatahu, ktorý bude chcieť opustiť domov bez toho, aby to vedel Hamás, bude strelený do nohy," uviedol jeden z aktivistov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy