Zatiahnuté
16°
Bratislava
Júlia, Juliana
22.5.2024
Tisícky Izraelčanov demonštrovali proti násilnostiam, chcú prímerie
Zdielať na

Tisícky Izraelčanov demonštrovali proti násilnostiam, chcú prímerie

TEL AVIV / Asi desaťtisíc Izraelčanov protestovalo vo štvrtok večer v Tel Avive proti neschopnosti päťtýždňovej ofenzívy ukončiť ostreľovanie južných miest hraničiacich s palestínskym Pámsom Gazy. Mnohí demonštranti sem prišli z častí Izraela najtvrdšie zasiahnutých raketovým ostreľovaním.

Obyvatelia Tel Avivu sú rovnako pod stálym ohrozením. Dve po sebe nasledujúce prímeria od pondelka, s očakávaným trvaním do 19. augusta, boje z veľkej časti utlmili, Izrael a Hamas predĺžili prímerie. Z Gazy vystrelili rakety

Protestujúci sa obávajú, že po ich skončení budú násilnosti pokračovať a žiadajú preto trvalé riešenie problému. Na transparentoch bolo možné čítať výzvy na okamžité obsadenie pásma ako aj mier s Palestínčanmi.

SITA

Nedosiahnuteľný mier

Izrael spustil operáciu v Gaze 8. júla s deklarovaným cieľom ukončiť neustále ostreľovanie zo strany militantov. Izraelská ofenzíva v Pásme Gazy si vyžiadala už takmer dvetisíc obetí na palestínskej strane a šesťdesiatsedem na strane Izraela.

Konflikt je dôsledkom desaťročia trvajúcej neschopnosti dosiahnuť mier na Blízkom východe a uzavrieť dohodu o vytvorení samostatného palestínskeho štátu.

Pozrite si priložené video z Pásma Gazy:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy