Jasno
17°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Prímerie vypršalo, Hamas obnovil paľbu
Zdielať na

Prímerie vypršalo, Hamas obnovil paľbu

JERUZALEM/GAZA / Trojdňové prímerie medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas vypršalo. Hamas obnovil z Pásma Gazy raketovú paľbu, nad izraelským mestom Aškelom zasahovala protiraketová obrana.

Prímerie vypršalo o ôsmej hodine ráno, ale izraelská armáda oznámila, že tri hodiny pred termínom zasiahli juh Izraela dve rakety odpálené z Pásma Gazy.

Kľud zbraní medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas dohodli egyptskí sprostredkovatelia. Egypťania vyzývajú pbe strany, ale prímerie predĺžili.

Jednou z izraelských podmienok pre prímerie je odzbrojenie palestínskych radikálnych organizácií. To ale Hamas odmieta.

Pozrite si priložené video z Pásma Gazy:

Odložte požiadavky!

Palestínčania na oplátku žiadajú ukončenie blokády Pásma Gazy, otvorenie prechodov s Izraelom a Egyptom a dohodu o vybudovaní prístavu a letiska v oblasti.

Izraelskí vyjednávači sa ich snažili presvedčiť, aby väčšinu týchto požiadaviek nateraz odložili a zaoberali sa nimi v rámci širších rokovaní.

Takmer 2000 obetí

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a minister obrany Moše Jaalon inštruovali armádu, aby bola v súvislosti s vypršaním prímeria pripravená na všetky možné scenáre.

Podľa palestínskych predstaviteľov zahynulo počas mesačných bojov v Pásme Gazy 1900 Palestínčanov. Izrael hlási 64 mŕtvych vojakov a troch civilistov vrátane thajského robotníka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy