Skoro jasno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Dve tváre jednej vojny. Apokalypsa verzus relax na pláži
Zdielať na

Dve tváre jednej vojny. Apokalypsa verzus relax na pláži

KÁHIRA/GAZA / Na jednej strane palestínska apokalyptická skaza miest, opustení civilisti, ktorí sa krčia v útulkoch OSN. Na druhej strane opaľovanie, kúpanie a relax na izraelských plážach. Takto vnímajú svetové médiá konflikt medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas dva dni po vyhlásení prímeria, ktoré vyprší vo štvrtok. Unikátne zábery priniesol britský The Daily Mail.

Medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas pokračujú rokovania o prímerí. Doteraz nebol ohlásený žiaden pokrok. Rozdiely v postojoch oboch strán sú obrovské. Trojdňové prímerie v Pásme Gazy trvá od nedele a vyprší v noci zo stredy na štvrtok.

Znepriatelené strany vyjednávajú prostredníctvom egyptských predstaviteľov, ktorí pendlujú medzi oboma delegáciami. V pondelok trvali rokovania viac ako desať hodín, informoval The Daily Mail.

Podľa izraelského rozhlasu sa delegácia židovského štátu vrátila nakrátko do Izraela. V utorok sa opäť presunula do egyptskej Káhiry.

Na jednej strane zničené mesto. Stačí prejsť cez kopec a ste v pomyselnom raji:

SITA

Žiadne rakety, žiadne nálety

Rozhovory zatiaľ nepriniesli konkrétny výsledok. Izraelčania sú ochotní pristúpiť na zmiernenie blokády Pásma Gazy. Naopak požadujú demilitarizáciu Pásma, na ktorom sa doposiaľ nedohodli.

Chlapec na somárovi v bombardovanej oblasti, na druhej strane kúpajúca sa dvojica:

SITA

Ani jedna zo strán najnovšie prímerie neporušila. Na územie židovského štátu nedopadli žiadne rakety a z Pásma Gazy nie sú hlásené žiadne izraelské nálety.

Muž, ktorý ako jeden z mnohých prišiel o svoj domov verzus šantiace sa deti na pláži:

SITA

Na Blízkom východe platí dočasné trojdňové prímerie, ktoré obe strany dodržiavajú. Ak sa nedohodnú do zajtrajšej polnoci, hrozí, že na pôdu znepriatelených strán opäť začnú dopadať bojové rakety. Pozrite si priložené video:

Najnovší konflikt, ktorý odštartoval 8. júla, si podľa palestínskych zdrojov vyžiadal životy viac než 1900 Palestínčanov. Väčšinou ide o civilistov. Izrael má takmer 70 obetí, z ktorých väčšinu tvoria vojaci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy