Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Sedemsto mŕtvych hlási Sýria, islamskí radikáli vyvraždili miestny kmeň
Zdielať na

Sedemsto mŕtvych hlási Sýria, islamskí radikáli vyvraždili miestny kmeň

Zdroj: SITA

BEJRÚT / Ozbrojenci z organizácie Islamský štát pozabíjali vo východnej Sýrii počas posledných dvoch týždňov sedemsto príslušníkov jedného z miestnych kmeňov. Zomreli i civilisti. Uviedla to exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva, ktorá z Londýna monitoruje porušovanie ľudských práv na všetkých stranách trojročného konfliktu v krajine.

Dôveryhodné zdroje organizácie uviedli, že zabíjanie formou sťatia sa odohralo v provincii Dajr az-Zaur.

Konflikt medzi islamistami a miestnym kmeňom sa vyostril po tom, čo rozrastajúca sa militantná organizácia, ktorá obsadila veľkú časť Sýrie a severného Iraku, prevzala v júli kontrolu nad dvoma tamojšími ropnými poliami.

Islamský štát už v Sýrii ovláda asi tretinu územia. Podmanil si i vidiecke oblasti na oblasti na severe a východe krajiny.

Jeden z opozičných aktivistov v provincii Dajr az-Zaur prezradil, že islamisti "popravili" za jeden deň v jednom z mestečiek na území kmeňa tristo ľudí. Väčšina ďalších obetí zahynula počas bojov.

Obyvatelia týchto miesto po útoku ozbrojencov na začiatku tohto týždňa dostala tri dni na opustenie domovov, uviedol ďalší aktivista. Civilisti sa podľa neho uchýlili do dedín v okolí alebo zamierili do Iraku.

SITA

Spoločný boj

Hlava napadnutého kmeňa vyzvala susedné kmene ku spoločnému boju proti Islamskému štátu.

"Vyzývame ostatné kmene, aby stáli pri nás, pretože nabudúce bude rada na nich. Ako náhle budú hotoví s nami, zaútočia na ďalšie kmene," povedal šéf kmeňa.

SITA

Boje vo frakciách

Povstanie proti režimu prezidenta Bašára Asada, ktoré prerástlo v občiansku vojnu, začala v roku 2011 a konflikt si vyžiadal už asi stosedemdesiattisíc obetí.

Boje medzi povstalcami a vládnymi jednotkami ale v poslednej dobe ustúpili do úzadia a na intenzite naberajú strety medzi jednotlivými frakciami rebelov.

V nich sú úspešní hlavne radikáli z Islamského štátu, ktorí obsadzujú ďalšie oblasti v Sýrii i susednom Iraku a na dobytom území vyhlásili na konci júna chalifát.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy