Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nedovolíme islamistom v Iraku vytvoriť chalifát, varuje Obama
Zdielať na

Nedovolíme islamistom v Iraku vytvoriť chalifát, varuje Obama

BAGDAD/WASHINGTON / Americký prezident Barack Obama je ochotný zvážiť rozšírenie leteckých úderov namierených proti islamistom v Iraku. Irackí politickí vodcovia ale musia nájsť spôsob, ako medzi sebou spolupracovať.

Iracká vláda dopravila v piatok do metropole irackého Kurdistanu Irbílu lietadlo plné munície, aby zásobila kurdské jednotky, ktoré bojujú proti ozbrojencom z radikálnej organizácie Islamský štát.

Američania v piatok podnikli niekoľko cielených leteckých úderov na pozície radikálov. Očakáva sa, že v operáciách budú pokračovať.

Tolerancia náboženstiev

"Nenecháme ich vytvoriť v Sýrii a Iraku chalifát," uviedol prezident Obama na adresu islamistov v Iraku.

"Môžeme v tom islamistom zabrániť iba v prípade, že si budeme istí podporou partnerov, ktorých máme priamo na mieste a ktorí nám poskytnú prípadnú pomoc," dodal.

Rovnako ocenil predstaviteľov irackého Kurdistanu za ich toleranciu voči ostatným náboženstvám a sektám.

Pozrite si priložené video:

Ďalšie zbrane

Ide o výnimočný príklad vojenskej spolupráce medzi kurdskými a irackými silami. Kurdská vláda požiadala iracké bezpečnostné sily, ktoré spadajú pod velenie šíitskeho premiéra Málikího, o dodávku ručných zbraní ďalšej munície.

Spojené štáty spolupracujú s irackou vládou, aby čo najrýchlejšie splnili žiadosť Kurdov, ktorá zahrňuje aj mínomety a zbrane Kalašnikov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy